KNJIŽEVNI SUSRET SA DOBITNIKOM NIN-OVE NAGRADE

Književni susret sa Vladimirom Pištalom, dobitnikom NIN nagrade 2008. za roman “Tesla, portret među maskama” biće održan upetak, 23.12. u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 19 sati.

Biće reči – o romanu “Tesla, portret među maskama”, njegovom američkom izdanju i mnogobrojim prevodima na svetske jezike, o Tesli, titraju gusala nad Njujorkom, Srbiji i Americi, ali i Trampu i Amerikancima.

Govornici: Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja

O Vladimiru Pištalu:

Rođen u Sarajevu 1960. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi višestrukog identiteta srpskih iseljenika – srpskom, američkom i jugoslovenskom. Radi na Beker koledžu, u Vusteru, Masačusets, gde predaje svetsku i američku istoriju.
Vladimir Pištalo je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Njegova najpoznatija dela su romani „Tesla, portret među maskama“, „Milenijum u Beogradu“ i „Venecija“ i ona se prevode, ili su već prevedena, na desetak svetskih jezika.

Priznanja:

Francuski prevod romana Milenijum u Beogradu bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu „Femina“ za najbolji prevedeni roman na francuski jezik prošle godine.
Za roman Tesla, portret među maskama je u Beogradu dobio značajnu srpsku književnu nagradu: NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine u 2008. godini. Za isti roman je 2010. godine dobio nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije.
Nagrada Kočićevo pero 2012. za roman Venecija.
Dela
Objavio je knjige poetske proze: Slikovnica (1981), Noći (1986), Manifesti (1986), Kraj veka (1990), novelu Korto Malteze (1987)
Zbirke priča: Vitraž u sećanju (1994), Priče iz celog sveta (1997),biografiju Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999)
Romane: Milenijum u Beogradu (2000), O čudu (2002), Tesla, mladost (2006), Tesla, portret među maskama (2008), za koji je iste, 2008. godine dobio NIN-ovu nagradu, Venecija (2011)

O romanu:

Vladimir Pištalo – TESLA, PORTRET MEĐU MASKAMA
Najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti. Teško je ne biti fasciniran pričom o Istorijskom Iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije – za samo jedan ljudski vek!

Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj Istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povest o Tesli je priča o povesti epohe. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je Igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je, dakle, najubedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima.