“KO TO TAMO PEVA” – DIGITALNA VERZIJA U NKC-U

Projekcija digitalno restaurisane verzije kultnog filma „Ko to tamo peva“, Slobodana Šijana iz 1980. godine biće prikazana 24. januara u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 19 sati.

Projekcija se organizuje u okviru projekta “VIP Kinoteka” koji ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova naše sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Partner Jugoslovenske kinoteke na ovom projektu je Niški kulturni centar.

“Premijera ovog digitalizovanog filma u Beogradu održana je 14. decembra prošle godine. Sledeći restaurisani biće film “Kad budem mrtav i beo”, Živojina Pavlovića, a nakon što bude prikazan u Beogradu, moći će da se prikazuje i u Nišu i još nekim gradovima”, kaže Dejan Dabić, urednik Filmskog programa u Niškom kulturnom centru.

Ulaz na projeciju u NKC-u biće besplatan.

U okviru projekta “VIP Kinoteka” biće očuvani i zaštićeni, između ostalog i filmovi Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića i dr.

„Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata. Zahvaljujući razumevanju kolega iz kompanije Vip mobile, realizacija ovog velikog posla počinje na najbolji mogući način. Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Projektom “VIP Kinoteka”, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteke koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.