KOMPILACIJA “URBANISH 2 ” OD 13. FEBRUARA DOSTUPNA ZA BESPLATNO PREUZIMANJE

Kompilacija “Urbanish 2”, na kojoj je ove godine učestvovalo više od trideset muzičara, od 13. februara će moći besplatno da se preuzme sa sajta organizacije “BAUK” (Baza Alternativne Umetnosti i Kulture). Sada se već može besplatno preslušati OVDE.

Ideja je da pored 500 kompilacija, koje delimo na događajima i šaljemo medijijma, muzičkim urednicima i organizatorima festivala, ljudima svi materijali budu dostupni za slušanje i da se dobra muzika i priča šire na sve strane.” rekla je izvršni direktor organizacije BAUK, zadužena i za promociju kompilacije, Aleksandra Strahinić.

Kako kažu iz “BAUK”-a, ova kompilacija je već dostigla veliki uspeh. Numere dvojice niških izvođača, N. Roy-a i Neizdat-a, kažu da će se najverovatnije naći na izdanjima jedne od najvećih muzičkih kuća – “EMI Music Publishing”, na kojoj su između ostalih i poslednji album Norah Jones, numere Amy Winehouse i grupe “Depeche Mode”.

Kroz projekat je, za odabranih deset numera, omogućeno profesionalno snimanje, produkcija i post produkcija, a deo projekta je i promocija numera i muzičara sa kompilacije. “Ideja je omogućiti novim bendovima da snimaju i rade u profesionalnim uslovima, koliko je to moguće kod nas.“, rekao je Vladan Cvetković, jedan od producenata na kompilaciji.

Cilj nam da im pomognemo da dođu do izdavača, organizatora festivala i koncerata. Većina učesnika je izrazila želju da nastavi da radi na numerama, neki bi da sarađuju međusobno, neki spremaju albume, a pokušavamo i da nađemo sredstva za snimanje spotova za neke od numera.“, dodaje Cvetković.

Ove godine na kompilaciji učestvovalo je više od trideset muzičara. Produkciju i mastering za najveći broj numera radili su Jan Magdevski i Vladan Cvetković. Za idejno rešenje omota kompilacije odabrano je rešenje Marije Hristov iz Niša, dok je dizajn za omot, kao i prethodne godine radio Vladimir Crvenković.

Promocija i uručenje nagrade za umetnički deo konkursa održano je 29. januara u džež kafeu “Truba” gde su učesnici imali priliku da premijerno čuju numere, razmene utiske i preuzmu svoj primerak kompilacije. Održan je i nastup u klubu Feedback u okviru koga su se publici i uživo predstavili neki od izvođača.

Izrada i promocija ove kompilacije je deo projekta koji realizuje organizacija “BAUK”, a finansiran je, drugu godinu za redom, od strane Naftne Industrije Srbije u okviru projekta “Zajednici zajedno” i uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade i Uprave za omladinu i sport.