NIŠKI SIMFONIJSKI ORKESTAR: KONCERT DAMAMA

U sredu 8. marta u velikoj sali niškog Simfonijskog orkestra od 20 sati biće održan “Koncert damama”.

Na programu su: L. Delib, F. Lehar, Š. Guno, Ž. Bize, A. Dvoržak, Đ. Pučini, A. Sedlar, a pod dirigentskom palicom Suzane Kostić biće i solisti – Marijana Mladenov, sopran i Miloš Mijatović, saksofon.

BIOGRAFIJE:

Marijana Mladenov, sopran:

Rođena je 1989. godine u Nišu. U nižoj muzičkoj školi u Nišu učila je pevanje u klasi prof. Anite Ferlež Eraković. Od 2008. god. studira solo-pevanje na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Violete Radaković. Nakon diplomskog upisala je master studije kod prof. Rachel Robins u Esenu (Nemačka).

Tokom studija u Nišu osvojila je brojne nagrade na takmičenjima iz pevanja medju kojima su 2. nagrada i specijalna nagrada “Najbolji sopran takmičenja“ koju dodeljuje primadona Radmila Bakočević na takmičenju „Nikola Cvejić“ 2009. godine, zatim 1. nagrada 2010. godine na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu i 1. nagrada na takmičenju „Nikola Cvejić“ u Rumi 2011. godine.

Nastupala je na mnogim koncertima u Nišu, Beogradu (sala Kolarčeve zadužbine, SKC), zatim u Pančevu, Pirotu, Negotinu, Vrnjačkoj banji; Esenu, Manhajmu, Bohumu, Duisburgu, Ludvigshafenu (Pfalzbau dvorana) i Rudolstatu (Nemačka).

Tokom studija u Nišu bila je stipendista Fonda za mlade talente grada Niša.

Nastupala je kao solista 2009. god. sa horom “Belcanto“ iz Leskovca kojim je dirigovao prof. Šerif Damadzić.

Od 2010. god. nastupa kao solista na koncertima sa Niškim simfonijskim orkestrom na kojima su dirigovali prof. Milena Injac, Vesna Šouc i Le Fi Fi (Vijetnam).

Na Master studijama bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije (Dositeja), a 2014. godine stipendista Lions-kluba „Werethina“ u Esenu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod sledećih umetnika: Martin Wölfel, Helen Donath, Anja Harteros, Linda Watson i Paul Curran.

Učestvovala je u operskim produkcijama: „Dijalozi Karmelićanki“ F. Poulenca (režija: Georg Roothering, Holandija), „Sestra Anđelika“ Giacoma Puccinija (režija: David Mouchtar-Samorai, Izrael). U Junu 2013. god. učestvovala je u scenskom projektu „Amor i Psiha“ koji je režirao Noam Meiri (Izrael).

2014. pevala je ulogu Miss Jessel u Brittnovoj operi „Turn of the screw“ (dirigent: Xaver Poncette; režija: Helen Malkowsky- Nemačka).

U aprilu 2016. god. pevala je kao svoj master projekat ulogu Medeje u operi „Medea“ Marc-Antoine Charpentiera.

Nakon toga nastupa kao solista sa orkestrom „Thüringer Symphoniker“ pod dirigentskom palicom Olivera Wedera u Rudolstadt-Teatru i na Folkwang Univerzitetu.

Pored operskih predstava i koncerata, pevala je vokalnu deonicu za muziku filma „Wenn ich Ich sage“ (režija: Daniel Mathias-Kunze i Mats Süthoff) i učestvovala u scenskom plesno-vokalnom projektu „Arena Arctica“ (izvođen u Esenu- Pact Zollverein) koji je režirao Ben J. Riepe.

Miloš Mijatović, klarinetista:

Rođen u Nišu, 1982, završio je nižu i srednju muzičku školu  ‘Dr Vojislav Vučković ” u Nišu u klasi profesora Tomislava Nikolića.  Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije zavrsio na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Ante Grgina.

Usavršavao se kod eminentnih profesora kao što su:  Jehuda Gilad (Univezitet Juzne Kalifornije (USA), profesor Majkl Kolins (Royal  Akademija- London, Engleska), Mate Bekavac (Slovenija), profesor Ernesto Molinari(Univerzitet umetnosti u Bernu, Švajcarska) i profesor Mišel Arinjon  (Nacionalni konzervatorijum SUPERIOR – Pariz, Francuska).

Dobitnik je prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija 2005. i 2006. godine.  Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Padovi, Italija. Specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju kamernih ansambala u Subotici.  Univerzitet u Novom Sadu i Ministarstvo kulture dodeljuju mu specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti,  a 2011 godine dobija stipendiju švedske vlade.

Nastupao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sad i nastupao je u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj, Belgiji, Nemačkoj, Kanadi  i Srbiji. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u Srbiji i inostranstvu kao sto su BEMUS, NOMUS, NIMUS,  Međunarodna tribina kompozitora, Internacionalni festival u Trolhetenu (Švedska), Muzički festival u Londonu (Engleska) i IMPULS  međunarodna Akademija za savremenu muziku u Gracu (Austrija).

U period od 2001 do 2006, Miloš Mijatović nastupa  kao prvi klarinetista Simfonijskog orkestra  Akademije umetnosti u Novom Sadu (Srbija) i sarađuje sa dirigentima Kent Nagano, Volfgang Savalisch, Valeri Gergijev, Klaudio Vandeli, Mladen Jagust,  Berislav Skenderović i mnogi drugi.

Od 2005. godine je stalni član Internacionalnog orksetra jugoistocne evrope na mestu prvog klarinetiste. Od 2013. godine je redovan član ,,No Borders Orchestra’’ sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu. Snimao je za TV i radio stanice u zemlji i inostranstvu (RTS,RTV, ART TV).

Miloš Mijatović je redovan član Internacionalne asocijacije klarinetista  ICA u Americi I Evropske asocijacije klarinetista. Radi kao docent na Fakultetu umetnosti , Univerziteta u Nišu, Srbija.  Profesor Miloš Mijatović  je zaštitno lice kompanije,, Henri Selmer’’  (Francuska)  i  D’Addario kompanije USA.  Svira na klarinetima marke Selmer, model ,,Recital’’ i ekskluzivno koristi  trske Reserv model Klasik.

Suzana Kostić, dirigent:

Rođena 1961.godine. Sve nivoe studija završila na FMU Univerziteta Sv. Kiril i Metodij, Skoplje. Doktorirala 2010, Umetnička oblast Interpretacija – Dirigovanje, D. Bužarovski – Vokalna simfonija op. 53b, G. Sviridov – Puškinov venac, I. Stravinski – Svadba, mentor prof. Fimčo Muratovski, i odbranila doktorsku tezu “Kolekcija partitura Horskih svečanosti u Nišu, Srbija, kao refleksija na muzičku i kulturnu dinamiku u drugoj polovini 20. veka i na početku 21.veka”, mentor prof. dr Dimitrije Bužarovski. Dirigentkinja koja se potvrdila tumačenjem velikih vokalno-instrumentalnih dela uz naklonost ka  interpretiranju savremenih autora. Dugogodišnji umetnički direktor i dirigent Akademskog hora SKC Univerziteta u Nišu, ostvarila uspešnu saradnju sa Niškim simfonijskim orkestrom, vrhunskim solistima, Simfonijskim orkestrom i Horom RTS. Zapaženu višegodišnju profesionalnu saradnju ostvarila je sa Lutkarskim i Narodnim pozorištem u Nišu. Nagrade i priznanja: Zlatne značke KPZ Srbije i IHS Niš, Zlatna lira VMŠ Niš, Grand Prix Jalta 2003, Grand Prix Moskva 2004. g. Laureat nagrada za dirigente na više međunarodnih takmičenja i festivala; Počasna nagrada za kulturu interpretacije i dirigentsko majstorstvo Konzervatorijuma Čajkovski, Kijev; Specijalno priznanje za izvođenje i interpretaciju pravoslavne muzike Moskva; više pojedinačnih nagrada za virtuoznost i inovacije u interpretaciji. Predstavila se publici Italije, Francuske, Portugalije, Poljske, Austrije, Turske, Bugarske, Grčke, Makedonije, Slovenije, R. Srpske, Ukrajine, Rusije. Snimak celovečernjeg koncerta pravoslavne duhovne muzike, održan u sali Rahmanjinov, emitovan je više od 70 puta na moskovskom Radio – Orfeju. Objavila 5 CD u izdanju SKC Niš i učestvovala u više od 50 Radio i TV projekata lokalnih, nacionalnih i inostranih medija. Autor udžbenika Horsko dirigovanje, 1997.g.; Monografije Horske svečanosti, 2006.g. i Partiture – Ogledalo Horskih svečanosti, 2010.g.; Urednik muzičkog magazina Aperto i Aperto nuovo; Dugogodišnji selektor i umetnički direktor IHS Niš; Član uredništva Kulturne enciklopedije Niša, SANU, 2011.g. i Leksikona grada Niša, Službeni glasnik Srbije, 2011.g. Autor projekata podržanih od Ministarstva kulture Srbije i Komisije za kulturno stvaralaštvo grada Niša.