KONCERT DUA TIMELINE

Koncert dua “Timeline”, povodom obeležavanja 52 godine uspešnog obrazovnog, naučnog i umetničkog rada Univerziteta u Nišu, održaće se u četvrtak 15. juna 2017. sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a.

Duo “Timeline” čine eminentni perkusionista i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti Boris Bunjac – marimba i flautista Nikola Radan koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ulaz na koncert je besplatan.

Program koncerta na sajtu Koncertne sezone FU.

Duo TIMELINE, koga sačinjavaju Boris Bunjac (marimba) i Nikola Radan (flauta), je oformljen početkom 2017. godine pod nazivom koji simbolično ukazuje na 30 godina njihovog druženja i rada koji je započet još daleke 1987. godine prilikom pripreme za koncert sa ansamblom za staru muziku “Musica Antiqua”. Naziv Timeline ističe sa jedne strane razvoj jezika muzike kroz vreme, njegov značaj i pojavne oblike prikazane muzičkim žanrovima a sa druge jaku ritmičku komponentu koja zapravo donosi najveću slobodu u muzici. Iako obojica potiču iz klasičnog muzičkog obrazovanja, od samih početaka izvođaštva i rada na autorskim kompozicijama, su širom otvorili vrata za muziku džeza, rock and roll-a kao i popularno nazvane world muzike koja počiva na etno motivima raznih naroda širom sveta. Zanimljivo je istaći da ih, sve ove godine, spaja i zajedničko intersovanje za pristup interpretaciji, komponovanje muzike (kako autorskih kompozicija tako i muzike za film, pozorište, televiziju…) muzičku produkciju i studijsku tehniku. Spojeni umetnickim i stvaralackim senzibiltetom, istrajali su svih ovih godina i pored velike udaljenosti i svih okolnosti koje su se isprečile tokom devedesetih a u najtežim godinama snimili i dva zajednička CD-a, jedan izdat za evropsko tržište “Sparks in the Darkness” a drugi za američko “Les Images Des Voyages”. Veliki broj kompozicija na kojima su radili zajedno kao izvođači ili producenti su ostvarile značajne upehe i nagrade na raznim ineternacionalnim medijima i festivalima kao što su PRI, Istanbul Jazz Festival, BBC, MTV, Sandance Film Festival i drugi. Nikola je početkom devedestih nastavio svoje usavrsavanje i karijeru u SAD gde sada živi i radi kao professor na drzavnom univerzitetu u Arkanzasu dok je Boris ostao u orkestru Beogradske Filharmonije a od 2016. godine je vanredni profesor za udaračke instrumente na Fakultetu umetnosti u Nišu. Novi zajednicki poduhvat predstavlja jedan veoma jedinstven i izazovan tip saradnje koji će biti realizovan na samo dva instrumenta, marimbi i flauti, uz pomoć kojih se kreću kroz vreme spajajući žanrove i tražeći u njima iste emocije i ideje u pokušaju da ih takve, univerzalne i jednostavne, podele sa slušaocima/gledaocima. Timeline muziku donosi sasvim blizu, ispred naših očiju, stavljajući je u naše misli i dušu, čini to svojom neposrednošću i prepuštanjem emocijama i energiji. Uz njih note prestaju da budu oznake za tonove i uptstva za sviranje postajući gomila malih razigranih figurica, živih i nepredvidivih, koje pred našim očima oživljavaju i kreću se na način koji momentalno doživljavamo kao blizak, prihvatljiv i razumljiv.