KONCERT KLARINETISTE ANDRIJE MIRKOVIĆA U OKVIRU KONCERTNE SEZONE FU

Andrija Mirković, klarinet i Anita Zdravković, klavir, nastupiće u okviru Koncertne sezone FU 2017, u utorak 06. juna 2017. godine sa početkom u 20 časova u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a.

Ulaz na koncert je besplatan. Detaljni program na sajtu Fakulteta.

BIOGRAFIJE:

Andrija Mirković je svoje interesovanje za muziku pokazao sa šest godina kada je počeo da svira klavir u klasi svoje majke Jelene Mirković. Nakon završene osnovne muzičke škole na odseku klavira, definitivno se opredeljuje za klarinet koji uči u klasi prof. Dušana Božića, a kasnije i kod Željka Rusinovića i Ljubiše Jovanovića. Nakon završene srednje muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, upisuje Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesora Ante Grgina i Miloša Mijatovića. 2015 godine upisuje master studije na Muzičkoj akademiji  u Ljubljani, u klasi profesora Jože Kotara. Tokom školovanja osvajao je mnoge nagrade u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju I nagrada na takmičenju “Nade, talenti, majstori” u Albeni (Bugarska), I nagrade na takmičenju  “Davorin Jenko” i memorijalu “Dušan Protić” u Beogradu, druga i specijalna nagrada na takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu,kao i prva nagrada sa kvartetom klarineta “Iljušin” na takmičenju u Barleti (Italija). Kao student bio je član brojnih orkestara i kamernih sastava sa kojima je zabeležio nastupe u Italiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Holandiji, Turskoj, Španiji, Portugalu, Crnoj Gori, Mađarskoj.Pohadjao je kurseve renomiranih klarinetista kao što su : Mate Bekavac, Bruno di Girolamo, Milan Rericha, Paolo Beltramini, Ljubiša Jovanović, Aleksandar Tasić, Stephanie Zelnik i dr. U više navrata,snimao je za potrebe Fakulteta umetnosti u Nišu i Niškog simfonijskog orkestra.Trenutno je apsolvent na muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Anita Zdravković je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u klasi prof. Mirjane Mladenović. Studije klavira završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Aleksandra Serdara, a zatim i specijalističke studije na Fakultetu Umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je širom Srbije i u inostranstvu (Španija, Italija, SAD…). Dobitnik je značajnih priznanja i nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na takmičenju “Citta di Moncalieri” u Italiji, II nagrada na takmičenju “Davorin Jenko” u kategoriji kamernih ansambala. Stipendirana je više puta od strane grada Niša. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Dušana Trbojevića, prof. Borisa Kraljevića i dr. Bila je učesnik Letnjeg muzičkog festivala “Alexander and Buono International” na kom je sarađivala sa eminentnim profesorima i nastupala na završnom koncertu u “Steinway Hall”-u u Njujorku, 2012. godine. Zaposlena je kao profesor klavira I korepetitor u OMŠ “Predrag Milošević” u Knjaževcu.