KONCERT KVARTETA “SENSARTIKA”

Beogradski kvartet “Sensartika” održaće koncert pod nazivom “Istorija plesova” u četvrtak, 9. aprila. Koncert će biti održan u koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a), sa početkom u 19h.

“Sensartika” će ovom prilikom Nišlijama predstaviti muziku za odabrane najpoznatije plesove od Srednjeg veka do druge polovine XX veka.

Članovi kvarteta su: Dušanka Abramović (flauta, glokenšpil), Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete, đembe), Pavle Savić (violončelo) i Miodrag Janković (gitara, triangl).

Kvartet predvodi violinistkinja Sonja Kalajić, kompozitor i jedini izvođač na testeri u Srbiji. Kompozicija Sonje Kalajić “Vatra suze” nalazi se na najnovijem CD-u Nemanje Radulovića “Journey East” u izdanju prestižne kuće “Deutsche grammophon”.

Kvartet “Sensartika” formiran je 2012. godine u Beogradu, a sastavljen je od tri nekadašnja člana seksteta “Quintecho”, koji je bio poznat srpskoj javnosti po originalnim i virtuoznim izvođenjima tango muzike. Članovi grupe nastupaju kao multiinstrumentalisti tako da se pored violine, flaute, gitare i violončela mogu čuti pikolo flauta, frula, prava stolarska testera, tamburin, kastanjete, mandolina, glokenšpil, trijangl i marakas. Muzika koja ih zaokuplja je ona koja odgovara načelima harmonije duha i tela i senzibilitetu (sensa) jednog čoveka okrenutog radije tradicionalnijem, arhaičnijem i suptilnijem svetu. S toga, njihov repertoar žanrovski varira od klasične muzike – preko svetskih folklora – do onog što se danas podvodi pod pravce neofolk i neoklasika.

“Muzika “Sensartike” je muzika za rehabilitaciju umornog i istrošenog čoveka današnjice kome je potreban čist akustički, uravnotežen ritam reda i snaga kreativnog kvaliteta.”, kažu iz organizacije.

Ulaz na koncert je besplatan.