KONCERT NIŠKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Niški simfonijski orkestar će održati premijerni koncert u četvrtak, 11. juna, sa početkom u 20h u sali Simfonijskog orkestra. Za dirigentskom palicom biće maestro Luka Kleghorn, poreklom iz Južne Afrike.

Kao solisti nastupiće pijanista Bojan Mladenović, pijanistkinja Dragana Đorđević i violinista David Kurtić. Na repertoaru biće dela Betovena, Černija i Čajkovskog.

Cena karte iznosi 500 dinara, a za studente, đake i penzionere – 250 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Simfonijskog orkestra.

BIOGRAFIJE:

Luka Kleghorn, dirigent

Luka Kleghorn je rođen u Johanesburgu u Južnoj Africi u umetničkoj familiji. Od ranih godina počinje sa časovima violine, najprije sa Nicolette i Alan Solomon a kasnije sa prof. John Wille. Nakon završetka srednje škole seli se u Beč, gde studira klasičnu muziku na Univerzitetu muzike umetnosti u klasi Dieter Benedek, Ulla Schultz, Martin Tuksa i Maeve Auer. Studirao je dirigovanje u klasi Georg Marka i Reinhard Schwarza na Bečkom konzertvatorijumu. Radi kao profesor violine u muzičkoj školi u donjoj Austriji. Pohađao je kurseve Daniel Barenboim, Mariss Jansons, Sir Simon Rattle i Benjamin Zandera. Njegov reportoar je fokusiran na muziku komponovanu u Beču i Rusiji sa specijalnim naglaskom na kombinovanje znanja istorijskog izvođenja sa onim sto se zove “Bečka Tradicija”. Sarađivao je sa Duna simfonijskim orkestrom u Budimpešti. London je trenutno centar njegove muzičke aktivnosti gde je stalni dirigent asambla I Maestri/Arcadia Mundi. Takođe, diriguje orkestrom Patrick Noronha koji predstavlja asambl mladih i talentovanih muzičara baziranih u Londonu.

Bojan Mladenović, klavir

Spec. Bojan Mladenović (1983) diplomirao je 2007, a specijalizirao 2013. godine na Odseku za klavir FMU u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković. Stručno se usavršavao na kursevima A. Valdme (Estonija), K. Gekića (Hrvatska) i J. Kota (Ukrajina), a 2009. je upisao i doktorske studije na FU u Nišu. Ostvario je trajne snimke za RTS, FMU Beograd i FU Niš. Osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od oktobra 2007. radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je u zvanju višeg umetničkog saradnika na Katedri za gudačke instrumente. Njegova intenzivna umetnička delatnost ogleda se u veoma čestim javnim nastupima. Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom i orkestrom Imperio kao solista, kamernim orkestrom Konstantinus, trijom Konstantinus, trijom Anima, trijom Niški virtuozi, ali i sa mnogim kolegama i studentima pojedinačno. Osim brojnih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u zemlji, nastupao je i u Italiji, Sloveniji, BiH i Makedoniji. Učestvovao je na muzičkim festivalima NIMUS, Nishville, Spectrum (Slovenija), ArtLink festival mladih talenata, Sarajevska zima (BiH), a svirao je i na pet koncerata u okviru projekta Nacionalna koncertna sezona kao i na više koncerata u okviru Koncertne sezone FU Niš.

Dragana Đorđević, klavir

Na klavirskom odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je 1995. godine u klasi prof. Mirjane Vukdragović i specijalizirala kamernu muziku 2001. godine u klasi prof. Olivere Đurđević najvišim ocenama. Magistrirala je korepeticiju u klasi prof. Todora Svetieva na  Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Kao solista, korepetitor i član mnogih kamernih ansambala, horova i orkestara, pored nebrojano mnogo održanih koncerata u našoj zemlji, nastupala je i na gotovo svim prostorima nekadašnje Jugoslavije: Slovenija (Ljubljana, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik), Hrvatska (Omiš, Kaštel Sućurac), BIH (Banja Luka), Makedonija (Skoplje, Radoviš, Tetovo, Strumica) kao i u Francuskoj (Tur, Tulon), Belgiji (Brisel), Italiji (Rim, Rimini, Teramo, Turi, Montesilvano), Engleskoj (London, Lids), Austriji (Beč), Nemačkoj (Študgart), Češkoj (Prag), Slovačkoj (Bratislava) i Grčkoj (Delfi, Kardica, Levadija, Katerini, Muzaki, Arahova). Svojim celovečernjim koncertima predstavila se u okviru mnogih značajnih festivala i ciklusa u zemlji i inostranstvu: NIMUS, IHS (Niš), Podijum Kamerne muzike (Beograd), Podijum mladih (Novi Sad), Mokranjčevi dani (Negotin), OKTOH (Kragujevac), VOICE’S (Nikšić-Crna Gora), Skopsko leto (Skoplje-Makedonija), Blue Moon (Kardica-Grčka) i dr. Učesnik je projekta “Nacionalna koncertna sezona 2008”, organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Predsednika Srbije. Ostvarila je snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš, kao i za CD izdanja Revije klasične muzike “Muzika klasika”. Posvećujući posebno mesto izvođenju dela savremenih autora, Dejana Despića, Kostantina Babića, Dimitrija Bužarovskog i drugih, i inspirišući ih svojim interpretacijama, neki od njih posvećuju svoje kompozicije ansamblima sa kojima nastupa. Tako i izvodi veoma uspešne svetske premijere: K.Babić “Prolog, Predlog i Epilog” – “Svita A.D.A” (Italija, 2008), B.Stanković “Moj život nije ovaj strmi sat” (NIMUS 2009) i D.Bužarovski “Kabaret Op.62a” i “Fantazija za violončelo i klavir Op.55a” (Skopsko Leto, 2012). Koncertna aktivnost Dragane Đorđević propraćena je kritikama i prikazima mnogih novinskih medija: Muzika klasika, Politika, Večernje novosti, Književne novine, Dnevnik, Nova Makedonija, Pobjeda, Narodne novine i dr. Dragana Đorđević radi kao profesor na Katedri za kamernu muziku Fakulteta umetnosti u Nišu, od samog osnivanja do 2009. godine obavlja funkciju šefa svoje katedre. A u periodu od 2009. do 2012. godine i funkciju prodekana za nastavu Fakulteta umetnosti u Nišu.

David Kurtić, violina

David Kurtić je rođen 1998. godine u Pirotu. Prve časove violine počinje u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi profesorke Branislave Petrović-Marković. Osnovno muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesorke Ljiljane Ranković. Srednju muzičku školu u Nišu upisao je sa 13 godina, u klasi profesorke Milene Petrović-Obradović, gde je trenutno učenik završne godine. Kao veoma nadaren violinista, dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvaja više prvih nagrada na violinskim takmičenjima i festivalima u Lazarevcu, potom prve nagrade u Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i međunarodnom takmičenju “Petar Toškov”, takođe, u Beogradu. Aprila ove godine, osvoja Specijalnu nagradu (100 poena) na međunarodnom takmičenju gudača u Nišu. Usavršavao se u Norveškoj i Holandiji kod profesora Vegard Nilsena, Ilije Marinkovića (Beč), Sretena Krstića (Minhen) i Angela Stankova (Sofija). Nastupao je kao solista i član Orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije i kao koncertmajstor Orkestra Muzičke škole u Nišu, na značajnim koncertima širom Srbije. Kao solista nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom kojim je dirigovao maesto Le Fi Fi (Vijetnam). Laureat je nagrade “Konstantinus” za 2014. godinu, koja se svake godine dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičkim umetnicima u našoj zemlji.