KONCERT VIOLINE I OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA KNJIGE

Marija Stojanović, student IV godine violine, održaće koncert  u pratnji Olge Ljahove – Petrović na klaviru, u Koncertno – izložbenom prostoru FU (Knjaževačka 2a). Koncert je zakazan za utorak, 23. april, sa početkom u 20h. Na programu su dela Georga Fridriha Hendla, Johana Sebastiana Baha, Petra Stojanovića, Edvarda Griga i Ernesta Bloha.

 

Umesto ulaznice gosti treba da poklone knjigu po izboru, koje će biti namenjene kao podrška razvoju malih biblioteka povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Svi smo mi čitaoci“, gde se Biblioteka Fakulteta umetnosti u Nišu aktivno uključuje svojim aktivnostima u program koji se ove godine organizuje.

 

Oficijalni sajt Koncertne sezone Fakulteta umetnosti u Nišu

 

Marija Stojanović rođena je u Nišu 1990. godine. Nižu muzičku školu završila u Nišu u klasi profesora Stanislave Redžić a srednju takođe u Nišu u klasi profesora Miljane Stamenković Hristov. Trenutno pohađa osnovne akademske studije u Nišu, u klasi profesora Marije Rajković. Pohađala master klas „Interpretativni studio violine“ Dejana Mihajlovića 2004. godine, kao i kurs „Škola violine“  u Banji Koviljači. Nastupala na String fest-u u Sremskoj mitrovici 2006. godine i osvojila III nagradu. Aktivno svira sa različitim kamernim i orkestarskim sastavima, a posebno interesovanje pokazuje prema pedagoškom radu.

Olga Ljahova Petrović je 1983. godine završila studije klavira u Sverdlovsku, Ruska Federacija, na Uralskom državnom konzervatorijumu “M. Musorgski” u klasi prof. T. Makohi i stekla zvanje profesora, soliste, orkestarskog i kamernog izvođača. Po završetku fakulteta radila je u Sverdlovskom Akademskom pozorištu, “A. Lunačarski” za operu i balet, kao korepetitor. Od 1990. godine živi u Nišu, gde je od 1992. radila na Višoj muzičkoj školi kao viši predavač na predmetu “Čitanje s lista i upoznavanje klavirske literature” i bila korepetitor na gudačkom odseku (violina, viola) sve do 2002. godine. Od tada radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, najpre kao stručni saradnik za predmet “Čitanje s lista i korepeticija”, a od 2004. kao samostalni umetnički saradnik, korepetitor gudačkog odseka na osnovnim i master akademskim studijama. Koncertirala je kao solista, ali i ostvarila zapaženu muzičku saradnju sa mnogim umetnicama.