KOSMOS – IZLOŽBA MANDALA NIŠLIJKE

Mandale iz ciklusa „Kosmos” Nišlijke Irene Živković biće izložene od nedelje 12. avgusta do 19. avgusta u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu.

Za Irenu je, kako kaže, umetnost neizostavni deo njene prirode, nešto od čega nema bega – „Mandale su moja velika inspiracija. Uživam u njihovom stvaranju i svaka ima neku svoju priču”.

Rođena 1982. godine u Nišu. Završila je kurs crtanja i slikanja 2001. godine kod profesorke Vesne Milojkovic, posle čega je nastavila amaterski da se bavi crtanjem, slikanjem i fotografijom. Mandale je počela da radi od 2016. godine, posle učešća na Feministickoj likovnoj koloniji u Sićevu. Do sada je učestvovala na vise grupnih izložbi, a izložba u  Café-galeriji „Paris Art” će biti njena prva samostalna izložba, naglašavaju organizatori.

Inače, kako kažu organizatori, mandala je duhovni i ritualni simbol u hinduizmu i budizmu i predstavlja univerzum. Uobičajeno korišćenje mandala postalo je generički izraz za bilo koji dijagram, grafikon ili geometski obrazac koji predstavlja kosmos metafizički ili simbolički; mikrokosmos svemira.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 20 sati u nedelju.

 

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.