BIOGRAFSKA IZLOŽBA VELIKANA SRPSKE MODERNE UMETNOSTI U LESKOVCU

U Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra u utorak, 20. decembra sa početkom u 19 sati biće otvorena biografska izložba velikana srpske moderne umetnosti Save Šumanovića i Miloja Milojevića.

Nastala je u okviru projekta Fakulteta umetnosti “Srpska moderna umetnost kroz prizmu godišnjice Miloja Milojevića i Save Šumanovića”. Program se priređuje u okviru obeležavanja 120 godina od rođenja Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih slikara srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka, kao i 70 godina od smrti Miloja Milojevića, kompozitora, muzikologa i pedagoga.
Uz izložbu, koja prikazuje stvaralački put dvojice umetnika, biće prikazan igrano-dokumentarni film o Savi Šumanoviću „Slikar i beračica grožđa“ Nikole Lorencina, proglašen najbolјim ostvarenjem 2015. godine na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Takođe, biće izvedena dela Miloja Milojevića.
Program se organizuje u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Nišu, ogrankom SANU u Nišu i Galerijom slika „Sava Šumanović“ u Šidu, uz podršku SOKOJ-a.