LAIBACH U NIŠU

Kultni slovenački bend Lajbah drugi put za 40 godina postojanja grupe nastupio je u Nišu na Letnjoj pozornici i otvorio Nišvil filmski festival.

Publika je nastup ispratila ovacijama, a kako je to izgledalo pogledajte na fotografijama Milene Terzić.

Inače, ova grupa od nastanka je iznenađivala i šokirala. Prvo samim nazivom.

“Lajbah je bilo istorijsko ime za grad Ljubljanu koje potičeiz 10, 11. veka, ali poslednji put kada je to bilo zvanično ime bilo, je u vreme nemačke okupacije. Zato je nakon rata to ime imalo negativan prizvuk. Uzeli smo to ime sa razlogom, jer smo otvarali probleme istorije, negativnih konotacija, uzeli smo ime o kojem se priča. Zvanično smo bili zabranjeni od ‘83. do ‘87. Sama grupa nije bila zabranjena, ali bila je zabranjena upotreba imena. Mi smo uzeli svoj simbol koji je bio nabijen svim mogućim asocijacijama, taj crni krst, stavljali smo ga na postere umesto naziva – to je jedna sporedna priča o moći simbola. Zabrana je za nas bila poriv koji treba iskoristiti. Napravili smo veliku turneju ‘83. po Istočnoj i Zapadnoj Evropi, koju smo zvali Turneja po okupiranoj Evropi. Ono što ljudi možda ne znaju da smo na tu turneju krenuli obučeni u jugoslovenske vojne uniforme. Mi smo celu Evropu proputovali u tim uniformama i napravili turneju od 23 koncerta”, kaže Ivan Novak iz Lajbaha.

Njihov nastup u Nišu pratila je projekcija filma “Liberation Day”, o njihovom koncertu u Južnoj Koreji – “To je dosta objektivan prikaz, nema tu nikakvog ulepšavanja, jer to je jedna vrlo specifična situacija koju ili primiš ili se vraćaš”, objašnjava Ivan Novak i dodaje u šali da su se mnoge stvari promenile upravo posle njihovog odlaska tamo 2016. godine, pa čak su se susreli i Tramp i Kim Džong Un.