ĆERKA NINE SIMONE, LISA SIMONE NA NIŠVILU

Američka pevačica i glumica Lisa Simone, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu, 11. avgusta. Lisa Simone je jedino dete jedne od najvećih jazz, soul i rhythm and blues pevačica svih vremena i boraca za građanska prava Nine Simone. Lisa će ovim nastupom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke, kao i njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih rock and roll-a.

Lisa Simone je tokom proteklih par decenija nastupala na prestižnim koncertnim podijumima, od njujorških “Karnegi Hola”, “Linkoln centra” i “Town hola”, preko “Sidnejske opere”, do pariske “Olimpije”… Često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima, kakve su: Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman. Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala – Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride. Objavila je pet solo albuma: “Simone Superstar”, “Simone on Simone”, “Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge”, “All Is Well” (koji je stigao do 4. mesta na jazz listi lanca FNAC), i “My world” iz 2016. godine.

Učestvovala je u snimanju muzike za film Tajlora Perija “For Colored Girls”, a bila je koproducent i jedan od učesnika u “Netflix” dokumentarnom filmu o njenoj majci “Šta se dogodilo, gospođo Simon” koji je pre dve godine bio nominovana za Oskara.

Interesantno je da je, pre početka umetniče karijere, službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počinje da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskoh muzičara Rafaela. Međutim, ono po čemu je prvo privukla pažnju umetničke javnosti je rad na Brodveju, gde je imala debitantsku ulogu Soul Sestre u čuvenom mjzuiklu Endrju Lojd Vebera “Isus Hrist – Superstar”. Usledila je 1996. godine jedna od uloga u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla “Rent”, rađena po motivima Pučinijevih “Boema”, da bi kasnije te iste godine krenula na nacionalnu osamnaestomesečnu turneju, tumačeći glavnu ulogu – Mimi Marquez. Za tu ulogu je nominovana za prestižne nagrade “Helen Hayes” i “Jefferson”.

Kraću pauzu na Brodveju napravila je kada se priključila acid jazz grupi “Liquid Soul”, sa kojom je išla na turneje i snimila dva albuma, od kojih je “Here’s the Deal” nominovan za Grammy nagradu 2000. godine. Povratak na Brodvej je bio još uspešniji – tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama “Aida” (Aida) i “Lion King” (Nala). Za ulogu Aide dobila je “Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu”. Sa tom predstavcom je išla i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom “Palace Theatre”, za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima, kao što su Variety i Billboard.

U toj produkciji, ali i gostujući u istoj ulozi u postavi “The Muny Theatre” U Sent Luisu, Lisa Simone je ostala sve do smrti svoje majke 2003. godine. U Sent Luis se vratila tri godine kasnije tumačeći ulogu Fantin u mjuziklu “Jadnici”.

Organizatori Nišvila su trenutno u dogovorima da Lisa Simone osim radionice za pevače održi i radionicu za mlade glumce.