Manifestacija Muzeji za 10 i ove godine, uz mere zaštite

Manifestacija Muzeji za 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća do sada na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru. Koordinira je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Osmišlјena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji. A u cilјu efikasnijeg rada i veće vidlјivosti. Kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom, što ujedno rezultira intenzivnijom interakcijom sa publikom i većom posetom. Istovremeno, bogati i raznovrsni programi obogađuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Tokom sedam dana besplatnog programa obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja u gradovima širom Srbije, muzeji i srodne institucije kulture na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uklјuče i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Manifestacija se održava pod pokrovitelјstom Ministarstva kulture i informisanja.

Muzeji za 10 u Nišu

Shodno složenim epidemiološkim uslovima i propisima koji se moraju poštovati Narodni muzej Niš ove će godine biti deo manifestacije Muzeji za 10 tokom produženog vikenda – od 13. do 15. novembra 2020. godine u regularnom radnom vremenu. Tih dana se ulaznice neće naplaćivati za sve pojedinačne posete domaćih i stranih turista.

Takođe, svi objekti Narodnog muzeja Niš (izuzev Književno – memorijalne postavke Sremac / Milјković) radiće i za Dan primirja u Prvom svetskom ratu (11. novembar) po sledećem radnom vremenu:

– Ćele kula od 10 do 17 časova;
– Logor od 9 do 16 časova;
– Arheološka sala od 10 do 17 časova.

“Zaštitne maske neophodne su prilikom posete svih objekata Narodnog muzeja Niš, te održavanje fizičke distance od minimum 2 metra između posetilaca.”

Muzeji za 10 u Vranju

Iako uvedene epidemiološke mere ograničavaju mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi. Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli lјudima da što bolјe prebrode izolaciju, da se opuste i uklone stres.

Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 9 do 15. novembra 2020. uz pridržavanje svih procedura propisanih od Vlade Srbije za sprečavanje i suzbijanje virusa korona.

“Kako bi još aktivnije uklјučili publiku pokrenuli smo Nagradni konkurs: „Predstavi svoj muzej”, kojim ćemo publiku pozvati da u formi kratke video forme od najviše 3 minuta predstavi svoj omilјeni muzej. Klipove ćemo predstaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije i nagraditi”, kažu iz Muzeja u Vranju.

Program:

– Muzej kuća Bora Stanković od 09 . do 15. novembra:

Novo ruho Muzej kuće – osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej-kuće Bore Stankovića otvorena  za posetioce 30. januara  2020. godine povodom Dana Vranja u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka projekat finansiski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

– Galerija Narodnog muzeja Vranje:

Arheološka izložba – Ponedelјak, 09. novembar. 2020.  u 13 sati – VINČANSKA ŽENA-BOGINJA MAJKA MIT, autorke Tatjane Trajković Filipović, arheologa kustosa Narodnog muzeja Niš.

– Velika sala Galerije Narodnog muzeja Vranje:

9. novembar 2020 – Izložba ”Nove Akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015-2019”.

– Mala sala Galerije Narodnog muzeja Vranje:

Izložba dečijih radova povodom obeležavanja  50 godina postojanja i rada Škole ”Vule Antić”u Vranju otvorena 25. 10. 2020.godine.

– Foaje  Galerije Narodnog muzeja.