Milena Anđelković: “Umetnost uvek treba da bude u modi”

Slikarka iz Niša Milena Anđelković želi da svi imamo “umetnost za poneti”. Šta to znači, saznajte na njenoj samostalnoj izložbi u Galeriji Art5 od 13. do 22. aprila ili u našem prilogu :)

Milena kaže za Megafon da je umetnost interesovala odmalena, zato je logičan izbor bio Umetnička škola i kasnije studije umetnosti. Na izložbi u Galeriji Art55 izložene su slike nastale u periodu od 2013. do 2021. godine.

“U skladu sa tim godinama i moja razmišljanja su se menjala. Izložba nije tematska. U jednom trenutku sam slikala apstraktno. Apstrakciju sam oduvek volela zato što pruža slobodu oku posmatrača, kao i u samom stvaranju. Dok u jednom trenutku sam inspiraciju našla obilazeći evropske metropole. Inspirisala me je street art umetnost.”

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Sonja Urošević, Timbicus
Muzika: Soul Searching – Causmic

Moda i umetnost

Street art inspirisao je Milenu i da 2019. godine krene sa oslikavanjem odeće. Zato se na izložbi nalazi i delić te njene “umetnosti za poneti”.

“Paralelno sa slikama koje sam radila, ideju je pratila i vodila misao o “umetnosti za poneti”. Oslikana odeća koju ja radim inspirisana je street artom, muzikom, poezijom, grafitima, slikama… Smatram da svako od nas u skladu sa svojim vrednostima treba da se trudi da deluje u skladu sa tim vrednostima. Ja sam, recimo, htela da odam svojevrsni omaž slikarima, muzičarima i pesnicima koji su ostavili utisak i uticali na formiranje mene i kao osobe i kao slikara. Tako da se na mojoj oslikanoj odeći nalaze stihovi Žaka Prevera, stihovi Bitlsa, slike Baskijata, Miroa, Kandinskog…”

Oslikanu odeću ranije je izlagala i u Nišu i Beogradu, a u Beogradu je, uz izložbu slika, održala i modnu reviju.

“Onda sam tu ideju uokvirila i nazvala svoj mali brend – Vandal. Vandal u smislu tog bunta koji nosi u sebi, ali ne destruktivno, nego te potrebe da se odskoči od tih uobičajenih stvari. “

Na kraju, Milena zaključuje da umetnost uvek treba da bude u modi.