MILOŠ VUKOVIĆ LAUREAT GUITAR UNITED FESTA

Miloš Vuković, student gitare na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu u klasi van. prof. mr Vesne Petković, ostvario je veliki uspeh osvojivši LAUREAT na 3. Međunarodnom takmičenju “Guitar United fest” u Istočnom Novom Sarajevu u VI dvoetapnoj kategoriji bez starosnih ograničenja.

Takmičenje je održano 28. oktobra 2018. godine a kao pobednik takmičenja dobijo je i gitaru grčkog graditelja Seintoulasa Giannisa.

Miloš Vuković rođen je u Smederevskoj Palanci 1996. godine. Gitaru počinje da uči kod Miloša Adžića u svojoj desetoj godini. Školovanje nastavlja kod profesorke Milkice Ponjavić u Beogradskoj Muzičkoj Školi “Dr Vojislav Vučković” koju završava 2015. godine. Iste godine upisuje Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, u klasi profesorke mr Vesne Petković.

Tokom redovnog školovanja usavršavao se na časovima kod eminentnih domaćih i stranih gitarista među kojima su: Nikita Koshkin (Rusija), Joaquin Clerch (Kuba), Eduardo Fernandez (Urugvaj), Judicaël Perroy, Jeremy Jouve (Francuska), Odair Assad (Brazil), Renato Samuelli (Italija) Kuyhee Park (Koreja), Sabrina Vlaškalić (Holandija), Vojislav Ivanović, Zoran Krajišnik (BiH), Alexis Muzurakis (Grčka), Petar Jankovic (SAD), Srđan Tošić, Vera Ogrizović, Darko Karajić, Aleksandra Lazarević (Srbija) i drugi.

Ostvario je veliki broj solističkih nastupa od kojih ističe dva solistička koncerta u Muzeju Narodnog Pozorišta u Beogradu, organizovana od strane bGd-a (belgrade Guitar district), dva solistička koncerta u okviru Naissus Guitar Festivala u Nišu, po jedan u okviru Vojvodjanskog Festivala gitare, Koncertne sezone Fakulteta Umetnosti i Koncertno – Izložbene sezone Galerije Art 55, nastup na koncertu Akademskog Hora SKC-a, kao i Resitale na Susretima Gitarista 2017. godine u Gradskoj Kući u Novom Sadu i Festivalu Academian Marin Goleminov u Bugarskoj.

Nastupao je na manifestacijama kao što su: Noći Muzeja, Nišville Jazz Festival, BELEF, Muzička olimpijada, Novosadski A-Fest. Gostovao je u emisijama RTS-a, Trezor i Srbija na vezi (za dijasporu).

Dobitnik je prve nagrade na Veria International Guitar Festival-u i prve nagrade na Guitar Art festivalu u Beogradu u kategoriji kamernih sastava.

Bio je finalista u kategorijama bez starosnog ograničenja na Pleven Guitar Festival-u (Bugarska) i Sinaia Guitar Festival-u (Rumunija).

Godine, 2016. dobitnik je Pohvalnice Fakulteta Umetnosti u Nišu za postignute izuzetne rezultate u izvođačkoj umetnosti, a 2018. Zahvalnice od grupe studenata 501 za saradnju pri organizaciji humanitarne prodajne izlozbe Plemenito delo.

Njegov repertoar obuhvata veliki broj dela, počev od renesanse do muzike pisane u XX veku. Pored koncertne aktivnosti, bavi se i istraživačkim radom.

“GuitarUnited – Guitar Fest Sarajevo East nastao je sa ciljem promocije i unapređenja gitarističke i muzičke umjetnosti kroz okupljanje i interakciju izvođača, predavača, đaka, studenata i publike. Programska orijentacija festivala, sa klasičnom gitarom u centru pažnje, uključuje i najraznovrsnije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je vezano za gitaru kao instrument, sa jedinim kriterijumom – visokim umjetničkim dometom. GuitarUnited Fest želi da spaja muzičke svjetove, narode, kulture i jezike, mlade i stare, kroz druženje, učenje i radost muziciranja.”