“MILUNKA” – MONODRAMA VESNE STANKOVIĆ U NIŠU

Povodom stogodišnjice Velikog rata, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesna Stanković će svoju monodramu “Milunka” izvesti 15. novembra u Nišu. Predstava će biti odigrana u koncertno – izložbenoj sali Fakulteta umetnosti u Nišu (Knjaževačka 2a), sa početkom u 20h.

Predstava je rađena po tekstu Vesne Stanković, u režiji Petra Stanojlovića, a govori o životu najveće srpske heroine Milunke Savić. Monodrama zapravo predstavlja ličnu ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji. Rađena je iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja – Orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, Medalju Miloš Obilić, dva ordena Legije časti i jedina je žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom.

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjena i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje… Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franse De Perea, Šarl de Gola i Viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistacica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetinu i desetinu dece iz kopaoničkih sela. Sama za sebe bi rekla da je ovo “ispovest o životu od prve puške, do prve metle”.”, objašnjavaju organizatori predstave iz agencije Art&Tour.

Ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti u prodavnici “Happy House” i knjižari “Indigo”. Rezervacije i informacije se mogu dobiti pozivom na broj: 065/404-21-17 .