MOZAIK LJUBAVI u Koncertno-izložbenom prostoru FU

Koncertom pod nazivom “Mozaik ljubavi” Aleksandra Ristić, redovni profesor na Fakultetu umetnosti, obeležiće 25 godina umetničkog rada uz klavirsku saradnju Ingrid Janković.

Koncert, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu i Fakulteta umetnosti u Nišu, održaće se u sredu 28. marta 2018. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno-izložbenom prostoru FU, Knjaževačka 2a. Ulaz na koncert je besplatan.

“Sklapanje mozaika je divno umeće, a još kada je ljubav lajt motiv, onda je uspeh zagarantovan. To ćemo svakako kroz pregršt odabranih arija prikazati na koncertu 28.marta u Koncertno izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu”, kaže Aleksandra Ristić.

Detaljan program možete pogledati na sajtu Koncertne sezone FU.

Aleksandra Ristić, sopran

Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin. Dobitnik je mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih operskih umetnika. Solo recitalima predstavila se brojnoj publici širom Srbije, Crne Gore, u Sloveniji, Makedoniji, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Nastupala je u više navrata sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačima Svetog Đorđa, orkestrom „Constantinus“ i simfonijskim orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu, a ostvarila je i veliki broj nastupa sa Niškim duvačkim kvintetom, kao i sa raznim gudačkim kvartetima. Snimala je numere za pozorišne predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu i Niškom lutkarskom pozorištu. Od 2003. godine članica je tria ANIMA koji postiže velike uspehe u zemlјi i inostranstvu promovišući muziku srpskih kompozitora. Na svom repertoaru Aleksandra ima kompletan opus solo pesama kompozitora Konstantina Babića, sa kojim je godinama uspešno sarađivala. Ulogom Rozalinde u Štrausovoj opereti „Slepi miš” od 2013. godine pruža značajan doprinos obnovi operske scene u Nišu. Od tada je vodeći solista niške operske scene, kao i gostujući umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Za bogat i uspešan umetnički rad tokom 2015. godine dobila je nagradu časopisa „Muzika Klasika” za najbolјeg ženskog izvođača godine. Aleksandra Ristić je redovni profesor i šef Katedre za solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Ingrid Janković, klavir

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Zorice Dimitrijević Stošić. Tokom školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima i osvajala prestižne nagrade. Znanje nadgrađuje i uz druge eminentne profesore, kao što su Dorian Lelјak, Kemal Gekić, Irina Skerl, Arbo Valdma. Svoj pedagoški i korepetitorski rad započinje u Zrenjaninu. Sa kolegama i studentima ostvaruje veliki broj koncerata. Nastupala je na NIMUS-u, u Kolarčevoj zadužbini i galeriji SANU u Beogradu, Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, koncertnoj dvorani Banski dvor u Banja Luci i u koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu. Kao umetnički saradnik deo je projekta obnove operske scene u Nišu. Od 2011. godine je član tria Anima sa kojim ostvaruje uspešne koncerte u zemlјi i inostranstvu (Mađarska, Francuska, Češka, Bosna i Hercegovina). Ingrid Janković je stručni saradnik na Katedri za solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.