NADI PAVLOVI@ NIŠVILLE NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Džez pevačica Nada Pavlović, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Nišville jazz festival za životno delo”, saopštavaju iz direkcije festivala. Njoj će ova nagrada biti uručena prvog dana festival, u četvrtak, 14. avgusta.

Nada Pavlović je pevačica sa dugim kontinuiranim stažom u Srbiji kada je reč o džez muzici. Rođena je u Aleksincu, a Muzičku školu je završila u Nišu, da bi kao veoma mlada otišla u Nemačku. Tokom boravka u Nemačkoj, nastupala je uglavnom u američkim klubovima, gde je upoznala neka od najvećih imena američke scene (Brooke Benton sa svojim “Big Bendom”, “The Platters”, “Golden Gate Quartett”, Aretha Franklin… ). Izvodeći džez repertoar, za koji se još tada opredelila, nastupala je i u Londonu, Torontu i mnogim drugim gradovima.

Još tada je u evropskim pa i svetskim muzičkim krugovima stekla reputaciju vrhunske jazz pevačice, što potvrđuju i podaci da je jedini umetnik sa ovih prostora koga je pratio čuveni Big Band Djuka Eligtona (koji je u to vreme vodio njegov sin Merser Elington), a doživela je i prave ovacije (kako od strane publike tako i od muzičara sa kojima je nastupala) na džem sešnima sa triom Čarlsa Mingusa, Čikom Koriom, Lerijem Korielom.

Čuvena Roberta Flek je posle svog koncerta u beogradu došla u Hotel “Jugoslavija“ gde je Nada Pavlavić upravo izvodila jednu od Robertinih pesama. Slavna pevačica je odmah sela za klavir – i to je kako kažu oni koji su imali sreću da prisustvuje tome – bio nezaboravan sešn. Američki muzičari su je nazvali “Lady Nada” što je bila sasvim direktna asocijacija na nadimak čuvene pevačice Bili Holidej (Lady Day).

Tek pošto je stekla afirmaciju u inostranstvu, Nada Pavlović je dobila priliku u domovini. Snimila je jedan lp za pgp na engleskom jeziku (“I am in the mood for love”) i tri singla, a njenih snimaka ima i na nekoliko kompilacijskih ploča sa filmskom muzikom. Sarađuje sa BIG BAND-om RTS-a, ranije i sa ”Starim Lavovima” pod dirigentskom palicom Bubiše Simića. Učestvovala je na svim velikim i značajnim festivalima Jazz-a i zabavne muzike u SFRJ.

Kritičari su saglasni da Nada Pavlović ima izuzetan osećaj za džez, ali isto tako i za bluz, soul i kvalitetnu pop muziku. Prihvatajući različite uticaje Nada Pavlović je izgradila spostveni – veoma prepoznatljiv stil čije su glavne odlike sofisticiranost, topao glas, sposobnost da i najvirtuoznije improvizacije deluju jednostavne i logične, kao i majstorstvo da svojim senzibilitetom udahne u svakog slušaoca atmosferu izbegavajući pri tom zamku pretencioznosti.”, objašnjavaju iz organizacije Nišville festivala.