NAGRADA BRANKO MILJKOVI@ MARJANU $AKAREVI@U

Jedna od najprestižnijih niških nagrada „Branko Miljković“, ove godine dodeljena je Marjanu Čakareviću za knjigu pesama „Tkiva“  u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Žiri u sastavu Dr Dragana V. Todoreskov, predsednik i Jelena Mladenović i Tomislav Marinković, članovi odlučivao je između više od 150 pesničkih knjiga pristiglih na konkurs, a žiri je imao uvid i u celokupnu produkciju u 2016. godini. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja 2017. godine u okviru Dana Branka Miljkovića u Nišu. Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

 

 

 

 

 

O DOBITNIKU:

Marjan Čakarević (1978) diplomirao je i masterirao na katedri za srpsku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je sada na doktorskim studijama. Poeziju, kritiku, studije, esejistiku, publicističke tekstove i prevode objavljuje od druge polovine devedesetih godina u srpskim i regionalnim časopisima. Objavio je pesničke knjige: Paragrad (1999), Sistem (2011), Jezik (2014, nagrada Miroslav Antić), Sedam reči grada (2014) i Tkiva (2016). Zastupljen je, između ostalih, i u sledećim antologijama i panoramama savremene srpske poezije: Iz muzeja šumova (2009), Ulaznica/ Eintrittkarte (dvojezična nemačko-srpska antologija, 2011), Prostori i figure (2012), Van, tu: free (2013), Restart (2014) i Cat Painters (antologija savremene srpske poezije, SAD, 2016). Priredio je tematski broj časopisa Gradac posvećen dendizmu (2013) i sabranu poeziju Milana Milišića (2016). Član je uredništva časopisa Polja. Živi u Beogradu.

Objavljeno Autor: Sonja Urošević Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.