NAGRADA BRANKO MILJKOVIĆ – PETRU MATOVIĆU

Na konkurs za nagradu „Branko Miljković“ pristiglo je više od 150 pesničkih knjiga, a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2017. godini.

Posle rasprave jednoglasno je odlučeno da nagrada „Branko Milјković“ za 2017. godinu bude dodelјena Petru Matoviću za zbirku pesama „Iz srećne republike“, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Žiri za dodelu nagrade „Branko Milјković“ čine Goran Maksimović, predsednik i Marjan Čakarević i Nikola Živanović, članovi saopštio je u obrazloženju: U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti, poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi, ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige.“

Petar Matović rođen je 1978. godine, završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje, objavlјuje u periodici, zastuplјen je u više antologija u zemlјi i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (polјski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski). Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša (izdanja na drugim jezicima: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija  Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Polјske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

Nagradu dodelјuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.  Nagrada se sastoji od povelјe i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja 2018. godine u okviru „Dana Branka Milјkovića“ u Nišu.

Ujedno, Niški kulturni centar svim čitaocima poezije i svekolike literature čestita Svetski dan knjige i autorskih prava.