NAGRADA “BRANKO MILJKOVIĆ” PRIPALA NIKOLI ŽIVANOVIĆU

Nagrada “Branko Miljković” za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku iz 2014. godine pripala je Nikoli Živanoviću za knjigu pesama “Carmina Galli” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Odluku prenosimo u celosti:

“Žiri za dodelu nagrade “Branko Miljković” u sastavu: Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković na sednici održanoj 28. 01. 2015. jednoglasno je doneo

ODLUKU

da se Nikoli Živanoviću dodeli nagrada “Branko Miljković” za knjigu pesama “Carmina Galli” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Obrazloženje

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko sto pedeset pesničkih knjiga) i posle rasprave jednoglasno je doneo odluku da nagrada “Branko Miljković” za 2014. godinu bude dodeljena Nikoli Živanoviću za zbirku pesama “Carmina Galli”, u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Nikola Živanović je nosilac simultane obnove odeljenih pesničkih tradicija, usled čega se i njegov autorski rukopis pokazuje kao sticaj heterogenih, pa i protivrečnih stremljenja. Osim ranijeg znalačkog rukovanja kako slobodnim stihom tako i tradicionalnim pesničkim oblicima, kao i već ispoljene potrebe za konfrontacijom banalnih prizora s velikim pesničkim temama – u nagrađenoj knjizi Carmina Galli pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina.

Eliotovski početak zbirke Carmina Galli ne nagoveštava samo određeno shvatanje literarne baštine, već i opredeljenje autora za ono nekanonsko i apokrifno u njoj. Živanović je nastavljač evropskog toka književnog moderniteta koji je prepoznatljiv po “estetici ružnog”, po “okrutnom i groznom skopčanim s uživanjem”. Raznovrsno pervertiranje konvencionalnog odnosa između mladosti i iskustva, tela i duha, erosa i tanatosa bitna je odlika Živanovićevog pristupa tradiconalnim temama i predstavlja, između ostalog, osnovu njegove inovativne rekonfiguracije ljubavnog pesništva.

U najužem izboru za nagradu bile su i knjige: “Belo pule” Zlate Kocić, “Neka, hvala” Nebojše Vasovića i “Dlaka na jeziku” Miroslava Cere Mihailovića.”

Nikola Živanović (Kragujevac, 1979), završio je opštu književnost sa teorijom književnosti u Beogradu. Objavio je zbirke pesma “Aleja časopisa” (sa Aleksandrom Šarenac, 1998), “Narcisove ljubavne pesme” (1999), “Astapovo” (2009) i “Carmina Galli” (2014). Pesme su mu prevođene na više jezika. Piše i književnu kritiku i prevodi poeziju sa engleskog.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.