Nagrada Maleni cvet za najbolju knjigu proze ili poezije za decu

Ove godine će četvrti put biti dodeljena nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade Maleni cvet. Priznanje se dodeljuje za najbolju knjigu proze ili poezije za decu objavljenu na srpskom jeziku u 2019. godini.

Nagrada se dodeljuje od 2015. godine, a organizator je Niški kulturni centar. Priznanje koje se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić i Rade Tanasijević.

Predsednik žirija ove godine je Peđa Trajković, pesnik i ilustrator, a članice prof. dr Valentina Hamović i Dragana Pešić Glavašević. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije, a dobitnika će imenovati na sastanku kada to bude moguće. Svečano uručenje nagrade biće takođe organizovano kada uslovi to omoguće, kažu iz NKC-a.

Knjige koje su ušle u uži izbor

Na konkurs je stigla 41 knjiga izdavača iz Srbije, Kosova i Metohije i Crne Gore. U uži izbor ušle su četiri knjige:

Drama u podrumu gospođe Joje, Dejana Aleksića iz Kraljeva;
Neću da mislim na Prag, Sonje Ćirić iz Beograda;
Ptica na vetar, Vesne Aleksić iz Čačka;
Rođen kao zmaj, Dragana Hamovića iz Čačka.

O nagradi Maleni cvet

Osnovni motiv za dodelu ovakve nagrade je potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije, kažu iz NKC-a. Da bi uticao na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju, pomogne upravo dodelom priznanja “Maleni cvet”.

Cilj nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama. Pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, takođe se navode kao neki od motiva.

Međunarodni dan knjige za decu

Međunarodni dan knjige za decu (International Children’s Book Day — ICBD) obeležava se 2. aprila. Ustanovljen 1967. godine na osnovu odluke Uneska, kako bi se deci slala poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči. Dan knjige za decu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca mnogih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo generacija dece širom planete.