NAGRADU “BRANKO MILJKOVI@” DOBIO DEJAN ILI@

43. Književnu nagradu “Branko Miljković” za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku u 2013. godini dobio je Dejan Ilić za zbirku “Katastar”.

Odluku prenosimo u potpunosti:

 

Žiri za dodelu nagrade “Branko Miljković” u sastavu: Nikola Vujčić, Aleksandar Kostadinović i Goran Stanković, na sednici održanoj 26. 04. 2014. jednoglasno je doneo

ODLUKU

Da se Dejanu Iliću dodeli nagrada “Branko Miljković” za knjigu pesama “Katastar” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Obrazloženje

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo više od sto pesničkih knjiga) i posle rasprave jednoglasno je doneo odluku da nagrada “Branko Miljković” za 2013. godinu bude dodeljena Dejanu Iliću za zbirku pesama “Katastar”, u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva.

Dejan Ilić je autor retke metodičnosti u izgradnji osobenog i prepoznatljivog pesničkog rukopisa: kao predstavnik svojevrsne bašlarovske “poetike prostora”, ovaj pesnik svoje tekstove oblikuje kao mesta neobičnih ogledanjâ, doticajâ i transformacijâ subjekta i sveta. Poetska knjiga “Katastar” uređena je poput mape vrednosno i emocionalno različitih prostorâ: od povlašćenih mesta želje, preko tranzitnih slikâ, do prizorâ egzistencijalne zebnje.
Suptilna (auto)ironija u preispitivanju slobode individue i njene vezanosti za neposredno okruženje, britke meditacije o (ne)mogućnostima sedelačkog i nomadskog života, post-veristička orijentacija na mimetičke detalje iz, najčešće, urbane svakodnevice, te njihovo upošljavanje na tematizaciji prolaznosti – starenju i zastarevanju u najrazličitijim modusima (biološkom, tehničko-tehnološkom, estet-skom…) predstavljaju znalački udružene kvalitete koji “Katastar” čine izuzetnim, istovremeno komunikativnim i misaono uzbudljivim delom.”

 

U najužem izboru za nagradu bile su i knjige: “Otac” Dragana Boškovića, “Kavezi” Zvonka Karanovića, “Cyber zen” Saše Radojčića i “Trebalo bi to da pročitaš” Slobodana Zubanovića.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

Nagrada će dobitniku biti uručena tokom maja meseca, u okviru Dana Branka Miljkovića, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Dejan Ilić je pesnik i prevodilac rođen u Travniku 10. novembra 1961. godine. Od 1969. živi u Beogradu, završio je italijanski jezik i književnost. Objavio je knjige poezije: “Figure” (1995), “U boji bez tona” (1998), “Lisabon” (2001), “Duvanski put” (2003), “Kvart” (2005), “Iz vikenda” (2008), “Linije bega, izabrane pesme 1995-2008” (2011). Autor je niza prevoda savremenih italijanskih pesnika (Paveze, Katafi, Oreli, Magreli, Fjori, Pusterla…) i antologije “Telo i pogled. Novi italijanski pesnici” (2006). Prevodio je Bodrijara i Žakotea. Za svoju poeziju i prevođenje poezije dobio je nagrade “Đura Jakšić” i “Miloš N. Đurić”.

Podsećamo da je 2014. godina obeležavanja osamdesetogodišnjice od rođenja Branka Miljkovića, a da su Dani Branka Miljkovića deo programa koji je započet Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Nišu, 29. januara 2014. na dan rođenja pesnika.