NEMANJA RADULOVI@ IZABRAN ZA SOLO INSTRUMENTALISTU GODINE

Najpoznatiji violinista iz Niša Nemanja Radulović, dobitnik je prestižnog priznanja za najboljeg solo instrumentalistu na godišnjoj ceremoniji “Victoires de la musique” u Francuskoj, koje se smatra jednim od najzačajnijih u svetu klasike. Ovo je druga nagrada koju je Nemanja osvojio na ovoj ceremoniji, jer je pre 9 godina pobedio u kategoriji “Internacionalno otkriće godine”.

Nemanja Radulović, počasni doktor Univerziteta u Nišu i dobitnik ovogodišnjeg najvišeg gradskog priznanja “11. januar”, rođen je u Nišu 1985. godine. Sa svojih 13 godina započeo je studije na Visokoj školi za muziku u Sarbrikenu, a od 1999. Studira i na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, da bi se 2000. godine upisao na Visoki nacionalni konzervatorij u Parizu u klasi Patrisa Fontanaroze i sa porodicom preselio u Pariz. Studije je završio kao najmlađi u istoriji ove škole sa 16 godina.

“Veštac na violini”, kako ga oslovljava francuska štampa zbog njegove virtuoznosti, u Nišu je poslednji put održao koncert sa kvintetom “Devil’s Trills” 18. januara 2012. godine.

“Victoires de la musique” je godišnja ceremonija dodele nagrada u Francuskoj. Priznanja dodeljuje Ministarstvo kulture Francuske najboljim muzičkim umetnicima godine. Nagrade su ekvivalenti američkim “Grammy” nagradama i britanskim “Brit Awards”.

Objavljeno Autor: Milica Micić Postavljeno u FAKULTET UMETNOSTI UNIVERZITETA U NIŠU, NAJAVE, Vesti

Napiši komentar

Please note: JavaScript is required to post comments.