NENAD VASILI@

NENAD VASILI@

 

 

Muzički briljantan i živopisno inspirativan: nema nijednog sličnog kontrabasiste, kompozitora, aranžera i celokupne ritam-sekcije rafinisane i kombinovane u jednoj osobi, Nenad Vasilić je dugo stilski bio među predvodnicima evropskog džeza i visoko je priznat na kontinentu.

Rođen u Nišu odrastao je okružen bogatom tradicijom balkanskog folklora. Tradicionalna muzika, romska muzika i ljubav prema džezu su snažno uticali u ranim godinama dok je uglavnom svirao klavir i bas gitaru. Od šesnaeste je nastupao u okviru lokalne džez scene i smatran je za jednog od najtalentovanijih mladih kontrabasista. Nakon džez studija u Gracu, preselio se u Beč i od tada je jedan od najtraženijih kontrabasista.

Sa bezmalo 40 originalnih kompozicija na 7 albuma, Vasilić na jedinstven način kombinuje džez, improvizaciju i tzv. “world music” praveći svoju muziku.

2004. godine njegov album „Nenad Vasilić Balkan Band Live in ORF“ je nominovan za nagradu “Hans Koller Prize”. Njegove kompozicije, simultano inovativne i sa poštovanjem prema muzičkoj tradiciji, odišu lakoćom i virtuoznim razumevanjem kompleksnih balkanskih ritmova i melodija. Sada već inovativan muzičar ostavio je nežan ali i trajan trag na evropskoj džez i “world music” sceni, a kao aranžer i producent konstantno prekraja lične i muzičke granice.

Sarađivao je sa priznatim umetnicima kao što su Richie Beirach, Petar Ralchev, Bojan Z, Mark Murphy, Sheila Jordan i mnogi drugi.

“Ova muzika je veoma edukativna. Prisutna je energija muzike njegove domovine. Nekako, prevazilazi sva mišljenja, kritike, jezička i kulturna ograničavanja.” Denai Burbank (JazzReview)

“Postoji primetan izraz radosti na licu velike tuge, optimizam uprkos neprekidnim lomovima i porazima a istinska lepota može biti strahovita i veličanstvena istovremeno.” Bill Barton (All About Jazz)

 

OFICIJALNA WEB PREZENTACIJA

 

Objavljeno Autor: Marko Micić Postavljeno u UMETNICI

Komentarisanje je zatvoreno.