“(NE)SPUTANO” – IZLOŽBA SLIKA ALEKSANDRE MIRIĆ

Samostalna izložba slika Aleksandre Mirić, arhitekte-konzervatorke, “(NE)Sputano” biće otvorena u ponedeljak, 4. marta u 19h u Paviljonu u Niškoj tvrđavi.

Izložba “(NE)Sputano” satkana je od 50 radova iz ciklusa Radosnice, nastalih tokom prethodnih godina. A prvi put se izlažu u Nišu. Opus je započet slikom “Sveci što marširaju”, koja je nagrađena prvom nagradom na likovnom konkursu “Matiću u čast” 2017. godine.

“Ovi radovi nastali su kao rezultat istraživanja pozitivnog i negativnog prostora. Pozadina svake slike je slika za sebe, ekspresivna, nova ideja nesputana ciljem ili krajnjim rezultatom. To je predstava intimnog života, misli, osećanja, koja ne poznaje stegu tuđih očekivanja”, kaže autorka Aleksandra Mirić.

Izložba je deo programa Frankofonih dana. Organizuje se u partnerstvu Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Francuskog institute u Srbiji – Niš. Trajaće do 18. marta 2019. godine.

“Aleksandra Mirić je nesputano zakoračila u svet slikarstva, želeći da intimu, snove, voljeni grad i ljude oboji svojim bojama i da im svoj izmaštani, zamišljeni oblik”, kaže kustoskinja izložbe Emilija Ćoćić Bilić, istoričarka umetnosti.

“Aleksandra Mirić kao da svojim slikama želi da pošalje univerzalnu poruku – ljudi, volite se i radujte se životu, maštajte, sanjajte i na javi, prihvatite sebe takvi kakvi jeste sa svim vrlinama i manama, i istovremeno se trudite da svako jutro dočekate kao bolja i pozitivnija verzija sebe”, dodaje Ćoćić Bilić.