Niški kulturni centar – oktobarski vodič kroz programe

Niški kulturni centar tokom oktobra 2020. godine organizuje bogat kulturni program. U saradnji sa Francuskim institutom Niš, 1. i 2. oktobra održavaju se Dani francuskog filma u Maloj sali NKC-a od 19 sati. U četvrtak, 1. oktobra, prikazivaće se “Lice anđela”. Režija: Vanessa Filho, igraju: Marion Kotilar, Ayline Aksoy-Etaix, Alban Lenoir. U petak, 2. oktobra, posetioci će moći da pogledaju film „Veliki umovi“. Režija: Olivije Ajaš-Vidal, igraju: Deni Podalides, Abdulaj Dijalo, Tabono Tandija i dr.

U četvrtak, 1. oktobra, biće predstavljen časopis Gradina br. 90, koji je posvećen Zoranu Pešiću Sigmi. Učestvovaće predstavnici redakcije časopisa i saradnici iz Niša, u klubu NKC-a od 19 sati.

U utorak, 6. oktobra, biće održan koncert “Moscow nights” u Velikoj sali NKC-a. Sviraće kamerni duet u kojem su istaknuti ruski saksofonista Oleg Kirejev i pijanista Dragan Ćalina.

kulturni
Foto – NKC

Na programu će biti pažljivo odabrani džez standardi. Koncert će biti održan u saradji sa beogradskim festivalom “Saxperience on Tour”, a ulaz je slobodan.

Takođe, u utorak, 6. oktobra, nastupiće mlađi ansambl KUD Abrašević u okviru Dečije nedelje u Doljevcu. U petak, 9. oktobra, biće otvoren prvi Festival klasične interaktivne umetnosti i nauke JUVID Likovne kolonije Kamenički Vis 2020. Otvaranje je u galeriji NKC-a od 19 sati.

Filmski susreti i Međunarodna kolonija filmske kritike

Od 10. do 15. oktobra biće održan 55. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u bioskopu Cineplexx, kažu u NKC-u i upućuju na detaljnije informacije na www.filmskisusreti.rsOd 13. do 15. oktobra biće održana četvrta Međunarodna kolonija filmske kritike u hotelu Tami u Nišu.

Tribina “Vedute grada Niša” održaće se 16. oktobra u Maloj sali NKC-a od 18 sati. Koji objekti u Nišu predstavljaju kulturno nasleđe? Kakve se priče vezuju za njih i da li se o njima staramo kako treba? Kakva je njihova arhitektonska i istorijska vrednost? Na tribini će govoriti Saša Buđevac, arhitekta i Vladimir Jovanović, istoričar.

kulturni
Foto – NKC

U Maloj sali NKC-a u petak, 23. oktobra, od 19 sati – NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2019. godini. Biće održana promocija romana „Pas i kontrabas“, Saše Ilića. Govoriće Saša Ilić, autor i Marjan Čakarević, član žirija i književni kritičar.

Izložba Likovnog udruženja LUNA u galeriji NKC-a biće otvorena 23. oktobra u 19 sati.
Galerija NKC-a, otvaranje u 19,00

Nagrada “Branko Miljković”

Termin dodele Nagrade „Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije u 2019. godini biće naknadno određen. Dobitnik je Nanad Milošević za knjigu poezije „Pesme iz limba“.

Tokom oktobra žiri nagrade „Stevan Sremac“ održaće završni sastanak i odlučiti o 17. dobitniku ove nagrade. Nagrada će dobitniku bidi dodeljena u novembru, u okviru „Dana Stevana Sremca“.

Važne napomene

Iz NKC-a napominju da je zbog pandemije i aktuelne zdravstvene situacije, broj posetilaca ograničen. Prisutni su dužni da nose maske i održavaju fizičku razdaljinu, uz poštovanje ostalih zdravstvenih mera. Više informacija o programima na sajtu i fejsbuk stranici NKC-a. Tokom meseca može doći do promena u programima, o čemu će NKC blagovremeno obavestiti javnost.