NIŠVIL: NIŠ ZA PRESTONICU KULTURE

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević  kaže  da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina – “Procena Nisvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature – i kao kandidat za članstvo, a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj)”.

Prethodne inicijative Nišvila  2011.  i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti, kažu u Nišvilu. U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku  prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući, pre svega, znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

 “Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište,  koncertne dvorane, galerije …) a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektuod čijih jeje gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa” – zaključuje direktor Nišvila.

 

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, NIŠVILLE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.