NIŠVILLE JAZZ TEATARSKI FESTIVAL OD 2. DO 11. AVGUSTA

Treći po redu Internacionalni Nišville jazz teatarski festival, pod sloganom TVRĐAVA POBUNE I PROVOKACIJA održava se od 2. do 11. avgusta u Nišu i deo je velikog Internacionalnog Nišville jazz festivala.

Za 10 dana trajanja festivala biće prikazano 17 predstava iz 7 zemalja od kojih su tri premijere. Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze.

U četiri dana takmičarske selekcije od 2. do 5. avgusta biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša. Novina je da Nišville ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Prva premijera i prva Nišville koprodukcija “Kako Vam drago” V. Šekspira  u režiji Nikite Milivojevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta, otvara festival.

Druga premijera i koprodukcija Nišvilla  je sa umetnicom iz  Velike Britanije Džil Grinšald (Jill Greenhalgh ). Koproducenti su i Centar za devojke, Niš. Radi se o   predstavi  “Ćerke”(“Doughters”).

Treća premijera je predstava”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića -Terirem produkcije i Puls Teatra.

Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić. Ona smatra da je Nišville kao festival festivala odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

“Ceo grad je na neki način jedna velika scena. Dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine, naravno, u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, u dvorištu Banovine, na ulicama. Time festival oplemenjuje grad. I nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte”, kaže Maja Mitić.

O nagradama za najbolju predstavu u celini i najbolje korišćenu muziku u predstavi odlučivaće stručni internacionalni žiri. Predsednica žirija je Ana Furse (Anna Furse), rediteljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu. Članice žirija su Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd i Ana Tasić, pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka.

Glavni program

2. avgust – 19h Glavna šetačka ulica od TC Kalča do Amfiteatra – “Celebration of life” režija Per Spidra Borg, StelaPollaris, Norveška;

20:30 Dvorište Banovine – Premijera “Kako Vam drago” režija Nikita Milivojević – Narodno pozorište Niš & Kruševačko pozorište & Nišville,Srbija.

3. avgust – 19:30 Amfiteatar na Nišavi – “Mandalika” Bidadari plesni studio / Mudra Teatar/ režija Ivana Ašković i Boris Čakširan, Srbija/Indonezija;

20:30 Dvorište Banovine – Premijera “Kiri i Klodel” režija Ivan Jović ,Terarim produkcija i PulsTeatar/ Srbija;

22:30 Oficirski dom – Premijera “Daughters” režija Džil Ginšhald /VelikaBritanija.

4. avgust – 17h Oficirski dom – Konferencija – Magdalena pozorišna mreža:

– Film „Magdalena“;
– Okrugli sto;
– Koncert Meg Ela (Meg Ella) –“Songs”;

19h Oficirski dom – Izložba fotografija “Provokativna lica”- Filip Cvetković;

20:30 Dvorište Banovine – “Žene iz Troje” režija Nebojša Bradić, Narodno pozorište Priština i Zoran Radmilović Zaječar, Srbija;

20:30 Amfiteatar – “August” režija Zoltan Balaš Maladype Theatre,Madjarska.

5. avgust – 20:30 Most ispred Tvrđave – “Ni malo smešne” režija kolektivna (divised theater),Novi cirkus Ludifico/Srbija;

22h Amfiteatar na Nišavi –  “A-hole Fuckin Loser” režija Arijel Sereni, HabiatTheter, Izrael.

Pozorišne radionice

30. 07 – 03. 08. Jill Greenhalgh, Velika Britanija;
31. 07 – 02. 08. Stela Pollaris, Norveška;
07.08 Sanja Krsmanović Tasić, Srbija.

Prateći program

6. avgust – 21h Salon 77 – “Kiss” režija kolektivna (divised theater) Alice in WonderBand/Srbija

7. avgust – 21h Salon 77 – “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” režija kolektivna (divised theater) LETTeatar SRB/Makedonija

Program za mlade

8. avgust – 19h Amfiteatar – “Reči od kamena, režija Sanja Krsmanović Tasić, HlebTeatar / Srbija.

Program za decu

8 – 11. avgust – svakoga dana na sceni Jazz for kids u 18h:

“Čuvari prirode”, ZuZuZujalice, Srbija;
“Magic carpet”, Dance Theatre Palace of the Winds, JužnaAfrika / Nemačka;
“Kako su nastale ružne reči” PozorišteNaj-Artr /Srbija;
“Tamo daleko”, Lutka scena Pepino / Srbija.