NJUJORŠKI BEND “THE TOASTERS” U NIŠU

Grupa “The Toasters” iz Njujorka održaće koncert u niškom klubu “Feedback” u nedelju, 31. maja. Kao gosti na koncertu nastupiće bendovi “Kontras” iz Niša i “Čvrge” iz Požarevca. Ovo je poslednji koncert u ovoj sezoni “Feedback”-a i počeće u 22h.

Ovo je prvi put da u našem gradu gostuje ovakav bend. O grupi “The Toasters” se govori kao o legendama ska muzike. Oni su predstavnici originalnog američkog trećeg talasa ska muzike i sviraju još od 1980. godine. Iza sebe imaju devet studijskih albuma. Predvođeni gitaristom i pevačem Robertom Bucket Hinglyem, osnivačem izdavačke kuće “Moon ska records”, “The Toasters” su stvorili sopstveni “east side beat”, začinjen rege i džezom, kao i rok uticajima. Interesantno za nas je da je omot njihovog poslednjeg albuma radio srpski slikar Slavko Krunić. “Tostersi” još od 2009. godine posećuju našu zemlju ali nikad nisu došli ovako južno. Uglavnom su svirali po Beogradu i Novom Sadu. Ovo je jedinstvena prilika da ih čujemo u niškom “Feedback”-u.“, kažu organizatori.

Bend je formiran na istočnom Menhetnu 1981. godine. Izgrado je sebi mesto u istoriji muzike snimivši 14 albuma i nebrojeno singl, LP izdanja i kompilacija. Bend je održao preko 4 hiljade koncerata širom sveta, svirajući ska gde niko drugi nije prenjih. 1997. godine na naslovnoj strani “Billboard” magazina nazvani su “Njujorškim ska pionirima”. Zahvaljujući prepoznatljivom zvuku, od strane Kalifornijske štampe, dobili su epitet “Miles Davis of ska”.

“Čvrge” su požarevacki šaljivi ska/punk bend oformljen 2011. godine. “Ska Vulgarismo” je naziv njihovog albuma.

Grupa “Kontras” iz Niša svira od 2012. godine i početkom ove godine su održali promociju svog prvog albuma pod nazivom “Grad”.

Ulaznice se mogu kupiti na dan koncerta na ulazu u klub, po ceni od 300 dinara.