NKC U “NO@I MUZEJA 2014 “

Ovogodišnja nacionalna “Noć muzeja”, jedanaesta po redu, održaće se 7. juna, nakon što je prvobitni datum, 17. maj, bio humanitarno iskorišćen za prikupljanje pomoći ugroženima u poplavama koje su sredinom maja zadesile Srbiju. Niški kulturni centar je u ovoj “Noći muzeja” pripremio bogat program:

1. U knjižari Niškog kulturnog centra “Branko Miljković” (Bulevar dr Zorana Đinđića 37) u periodu od 18 do 02h posle ponoći prodavaće se knjige po sniženim cenama – 40% na sva izdanja Niškog kulturnog centra. Dok će u 21h biti održano svečano otvaranje izložbe knjiga dobitnika Nagrade “Branko Miljković”, autora Lidije Marinković. Ovom izložbom se nastavlja manifestacija “Dani Branka Miljkovića”, koja će trajati do kraja meseca. Izložbu će otvoriti Goran Stanković, dobitnik ove prestižne nagrade za 1999. godinu.

Svoje nove knjige će predstaviti Branislav Janković (“Bezimeni / priče od blata i dima”), Miloš Petković (“Rog slovenskih bogova”) i Violeta Jović (“Deveti tornik”) a nove književne radove će čitati članovi Društva književnika Niša: Zvonimir Kostić Palanski, Miloje Dončić, Dušan Mijajlović Adski, Vladimir Stanimirović, Dragan Ristić i Zoran Pešić Sigma.

U multimedijalnom programu učestvovaće kvartet studenata Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

2. U Galeriji Niškog kulturnog centra (Bulevar dr Zorana Đinđića 37) biće izložene fotografije Dalibora Čerškova “Foto dnevnik 018”, u periodu od 18 do 22h.

Na fotografijama koje predstavljaju moje istraživanje grada, koristeći pritom različite fotoaparate, fokusirao sam se na ljude u njihovom okruženju. Ovo je putovanje kroz nekoliko godina stvaranja u gradu Nišu, gde sam vođen svojim ličnim putanjama nailazio na njegove nesvakidašnje stanovnike i neobične detalje koje retko primećujemo. Pritom sam se fokusirao na uličnu fotografiju kao sveprisutni žanr, i kroz istraživanje žanra, stvarao sopstvene svetove. Na izložbi će biti 36 fotografija, koliko staje u rolnu filma. Ovo je jedna slika Niša bez šminke.”, rekao je Čerškov.

Dalibor Čerškov je rođen 1982. godine u Nišu. Po zanimanju je građevinski inženjer. Fotografijom se bavi nekoliko godina i svoje radove je objavljivao više puta u časopisu “ReFoto” gde je i nagrađivan. Svoje radove predstavio je i na izložbi studenata tehničkih fakulteta u Novom Sadu – “PDP Convention” 2010. i 2011. godine. Na festivalu fotografije “Rovinj Photodays” održane 2014. godine ušao je u uži izbor za glavnu nagradu. Član je foto kluba FON iz Niša i Fotosaveza Srbije.

 

3. U Galeriji – legatu Branke Đorđević (Nade Tomić 13) u periodu od 18 do 02h nakon ponoći, Nišlije će moći da vide stalnu postavku slika i bibliografskih dela, kao i podelu kataloga sa slikarkinih izložbi.