OPERETA SLEPI MIŠ U NARODNOM POZORIŠTU U NIŠU

Opereta Johana Štrausa “Slepi miš” ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta u Nišu i biće izvedena u ponedeljak 27. marta 2017. godine sa početkom u 19 časova.

Reditelj ove operete je Ivan Vuković, dirigent Milena Injac, a celo delo je na srpskom jeziku. Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Radnja ove operete u tri čina događa se u banji u blizini velikog grada. Libreto, po Mejaku i Haleviju, napisali Hafner i Žene, a praizvedba odigrala se u Beču, 5. aprila 1874. godine.

Nosilac projekta je Fakultet umetnosti u Nišu uz podršku Narodnog pozorišta Niš, Narodnog pozorišta Beograd, Studentskog kulturnog centra Niš, Niškog simfonijskog orkestra, Grada Niša, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Temeljnim pripremama premijerno izvođenje operete “Slepi miš”, nakon 50 godina, održano je 22. maja 2013. godine i time načinjen prvi korak ka obnovi Niške opere. Postavljanje prve operske predstave u Nišu, posle višedecenijske pauze, podrazumevalo je prvenstveno oslonac na niške snage sa skoro 300 izvođača od kojih je 120 na sceni. Premijera, kao i sva sledeća izvođenja bila su rasprodata i ispraćena ovacijama mnogobrojne publike.

Operetom “Slepi miš” Johana Štrausa, Fakultet umetnosti i Narodno pozoriste u Nišu, gostovali su na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u ponedeljak 28. aprila 2014.godine. Izvođenje operete beogradska publika je nagradila ovacijama i dugim aplauzom.