PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “TRNJE I LOVORIKE OLGE ILIĆ”

Dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić”, rediteljski debi Jelene Stojanović, biće premijerno prikazan u nedelju, 25. avgusta, od 18 sati u hotelu “Ambasador” ( II sprat ) kao prvi film “KINO REGIONA” u okviru 54. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma. Ulaz na premijeru filma je slobodan.

Dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić” je uzbudljiva priča koja prati burnu biografiju najveće niške pozorišne glumice svih vremena, a danas zaboravljene Olge Ilić, najavljuje ekipa filma.

Ova rođena Solunjanka karijeru je otpočela i završila u Nišu, kao prvakinja drame i reditelj. Opreski sopran, pevačica šansona i sevdalinki, snimila je više od 25 gramofonskih ploča, odigrala preko sto uloga i režirala više od 15 predstava, jedna je od najvećih srpskih pozorišnih glumica i začetnika modernog srpskog teatra.

Nakon Sare Bernar, 1910. godine Olga se upisala u istoriju  kao prvi ženski Hamlet na Balkanu. Odlikovana ordenom Svetog Save V stepena uživa naklonost i kritike, pesnika, pisaca, akademika, pozorišnih radnika i skadarlijskih boema toga vremena – Branislava Nušića, Bore Stankovića, Vojislava Ilića, Žanke Stokić, Dobrice Milutinovića, Jovana Tanića, Nikole Uzunovića i drugih.

Film se uz obilje arhivskog materijala: fotografija, novinskih članaka, pozorišne kritike, oslanja i na samu autobiografiju Olge Ilić ” O njoj, koja se ne vraća”. Spisateljski talenat koji je krasio Olgu, ostavio nam je književni dragulj ali i redak dokument o društvenim i kulturnim zbivanjima sa kraja 19. i početka 20. veka u Srbiji i Balkanu.

Uz niz anegdota, smešnih ali i tužnih, koje su obeležile karijeru i život Olge Ilić, film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gde čujemo Olgin glas sa ploča starijih i od 100 godina. Članica prvog niškog pozorišta “Sinđelić”, ipak naša najveća putujuća glumica, nastupa u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Splitu, Osijeku, Skoplju, Varaždinu, Leskovcu, Šapcu i širom Balkana u prvoj polovini 20. veka.

Iako dve ulice u Nišu i Novom Sadu nose ime ove velike umetnice, ona je danas skoro zaboravljena. Svoju umetničku misiju i pedagoški rad predano je vršila, a ovaj film predstavlja pokušaj da se vrati istorijsko sećanje na ovu veliku ženu, ali i kulturni polet nastao oslobođenjem balkanskog prostora od Osmanlijskog carstva.

Film “Trnje i lovorike Olge Ilić” je jedinstven dokumentarni film u srpskoj kinematografiji, s obzirom na to da se bavi životom i delom nekog pozorišnog umetnika pre Drugog svetskog rata. Snimljen je u produkciji Forum Artistikuma iz Niša, povodom obeležavanja 140 godina od rođenja Olge Ilić i 125 godina od početka njenog umetničkog rada.

Autorka Jelena Stojanović, naglašava da vreme i mesto premijere filma nisu slučajno odabrani, već je njena želja bila da se to desi baš na festivalu glumačkih ostvarenja i u hotelu koji se nalazi samo pedest metara od nekadašnjeg hotela “Evropa” gde je Olga prvi put izašla na scenu davne 1894.godine.

Film su pomogli Grad Niš i prijatelji, kao i Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Pozorišni muzej Vojvodine, Narodno pozorište Niš, Pozorište lutaka u Nišu i dr.