Pet big bendova na otvaranju Nišvila 8. avgusta

Pet big bendova, sa ukupno sto muzičara, postaviće nezvanični svetski rekord izvodeći zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila, saopštili su organizatori. Festival počinje 8. avgusta ove godine.

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića. Iz Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenich, Čakoveca sa Mario Jagecom. Takođe iz Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo. Posetioci će moći da čuju i gitaristu Sandra Zerafa, direktora Malta džez festivala. Nastupće imati i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i naš proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju “Nisville“ posvećenu festivalu.

Stjepko Gut, Foto – Nisville

Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji Nišvila istovremeno će funkcionisati obe glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine. Inače, u svetu je česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi u Nišu.

Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih Nišvilu, big bendovi će izvesti i “Pozdrav Kauntu Bejziju” Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompoziciju “Karavan” Djuka Elingtona, povodom 120 godina njegovog rođenja.