Peti Nifest od 24. do 27. maja

Nifest, jedan od balkanskih festivala stripa sa međunarodnom reputacijom, ove godine biće održan od 24. do 27. maja na više lokacija – Paviljon i Salon 77 u Tvrđavi, kao i Galerija Niškog kulturnog centra. Učestvovaće oko 40 stranih i domaćih gostiju, od kojih su mnogi slavna međunarodna imena. Svi programi petog Nifesta su besplatni. 

Festival uključuje sajam stripskih izdavača, izložbe, promocije, umetničke radionice za sve generacije, tribine od kulturnog značaja, potpisivanja izdanja i crtanje posveta, koncerte i druga dešavanja, saopštili su iz Niškog kulturnog centra.

Svečano otvaranje Nifesta biće u četvrtak, 24. maja, na dan Slovenskih prosvetitelja, u 14 i 30 u Paviljonu u Tvrđavi.

Iz Holandije dolazi jedan od slavnih ilustratora fantastike našeg vremena, slikar na tragu Paje Jovanovića i Uroša Predića, trostruki dobitnik glavne svetske nagrade za fantastičku likovnu umetnost „Spektrum“ — Novosađanin Petar Meseldžija. Iz Italije dolaze stripar, istoričar i urednik Gabrijele Ferero, stručnjak i za naš strip, kao i rado viđen gost, crtač Marčelo Manđantini, poznat po Zagoru.

Pravljen na temeljima Dana stripa u Nišu iz 1997. i 1998. godine, Nifest sad ima i sopstvenu tradiciju davanja priznanja. Festival je, podsetimo, bio organizator niške ceremonije uručivanja „Zlatne muze“, nagrade za najboljeg autora po izboru francuske publike festivala u San-Remiju, Vladimiru Krstiću Laciju i Draganu Lazareviću. Pored sopstvenih Nifestovih priznanja, ove godine će na festivalu niškim stvaraocima i kulturnim radnicima Dragošu Jovanoviću Feri i Branislavu Miltojeviću biti uručena međunarodna priznanja „Vitez od duha i humora“ koje dodeljuju Udruženje stripskih umetnika Srbije, Centar za umetnost stripa i Dečji kulturni centar iz Beograda. Isto priznanje dobio je još jedan stvaralac, veliko ime svetske neoavangarde, Miroljub Todorović.

Bogat tribinski program Nifesta se otvara skupom „Pismenost i jezik stripa“, povodom Dana slovenskih prosvetitelja, gde će stručnjaci povezati nasleđe balkansko-slovenske civilizacije sa tokovima današnje popularne kulture. Druga tribina će biti posvećena duhovnim i verskim stripovima, na primeru hrišćanskih i islamskih duhovnih motiva u stripovima Srbije i Bosne i Hercegovine.
Kolekcionar i leksikograf Vladimir Topolovački predstaviće u Nišu treći i četvrti tom kapitalnog leksikona Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma (Zagreb, april 2018), gde je popisano oko 10.000 jugoslovenskih stripskih izdanja.

Iz središta za strip Vojvodine, Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, dolazi Jovan Gvero, koji će predstaviti novosadski strip, dosta zastupljen u Nišu ove godine. Sabahudin Muranović Muran, produktivni autor koji se kreće između Prijepolja i Sarajeva, sad i Nišlijama, odmah nakon Beograda, predstavlja Juče, danas, sutra, album sa satiričnim stripovima iz dnevnika Danas, u izdanju beogradske kuće „Forma B“.

Na savetovanju povodom sudbine glavnih festivala stripa u Srbiji, koji su ove godine ostali bez finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja, učestvovaće: Loran Katr, direktor festivala u San-Remiju i urednik srpskih autora na francuskom tržištu, Dragan Lazarević, franko-srpski umetnik, potpredsednik USUS i predsednik Gašinog sabora, Nebojša Vesović, osnivač kragujevačkog Komikona i magazina Kiša i predsednik udruženja „Svet stripa“, Zoran Stefanović, pisac i upravnik Centra za umetnost stripa, domaćini Nifesta Srđan Savić i Zoran Nikolić i drugi stručnjaci iz zemlje i regiona.

Izložba u Salonu 77 u Tvrđavi predstavlja opus Bobana Savića Geta, umetnika koji je značajan i za istoriju niškog stripa. On je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1997, a magistarske studije 2000. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesionalno se bavi ilustracijom od 1993, kao i koncept-artom i umetničkom supervizijom u video i filmskoj produkciji. Živi i radi u Beogradu.

Druga izložba je u Galeriji Niškog kulturnog centra i predstavlja Maksa fon Fafnera. Pod ovim pseudonimom se u inostranstvu krije Novosađanin Saša Jovanović, koji je avanturu u svetu umetnosti započeo pre 26 godina. Za njega se kaže da „u svojim vizuelnim istraživanjima formira virtuelne svetove koji publiku vode na putovanja kroz vreme, gde se granice prošlosti i budućnosti brišu i postaju nova konstanta ili virtualna stvarnost“. Pod pseudonimom je, u saradnji sa francuskim scenaristima, objavio više strip-albuma u Francuskoj.

U Paviljonu u Tvrđavi gostuju izložbe i kolekcije, ima ih 11, a biće predstavljeni radovi preko 250 likovnih umetnika i scenarista iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja širom sveta. Izlažu se digitalni otisci stripskih tabli, ilustracija i koncept-arta, otisci koji prikazuju veliki žanrovski dijapazon naših umetnika — od satiričnog preko realističkog do avangardnog stripa, ali i drugih oblika vizuelnog pripovedanja. Kao i svake godine, uz velikane i doajene stripa, USUS izlaže i radove novih imena naše umetnosti. Tako će ove godine publici biti predstavljeni novi članovi Udruženja, među kojima su i Selena Danilović, Iva Atoski, Goran Katić, Goran Rakić, Milosav Ostojić, Gordana Dramićanin i drugi.

U programu Nifesta učestvovaće i legendarni stripar i ilustrator, čovek iz najslavnijih svetskih antologija stripa Željko Pahek, ali i druga poznata lica pop-kulture, omiljena kod Nišlija: Aleksa Gajić, Dejan Stojiljković, Igor Krstić, Dejan Najdanović Najda, Igor Marković i drugi.

Besplatne umetničke radionice za decu, roditelje i sve koje vole strip, ilustraciju i koncept-art za filmove i video-igre vodiće prof. Vlada Vesović, koji već 26 godina upravlja čuvenom umetničkom školom „Đorđe Lobačev“ u Beogradu.

Sajam izdavača predstaviće Nišlijama najnovija izdanja sa znatnim popustima. U Nišu će se pojaviti „Sistem komiks“, „Komiko“, „Makondo“, „Beli put“, „Čarobna knjiga“, „Forma B“, „Besna kobila“, SKC Novi Sad, „Modesti stripovi“, kao i „Deveta dimenzija“ iz Republike Srpske / BiH.
Muzika je neizbežni deo stripskog miljea, pa se jedna tribina zove „Strip i rokenrol – plač iza tamnih naočara“. Biće i serija koncerata tokom celog festivala u Amfiteatru na Keju. Nakon Londona i Beograda, i publika Niša uživo će čuti gitarske majstorije Bojana M. Đukića, međunarodnog stripskog profesionalca, koji je zadužio evropski strip utemeljivši pre četiri decenije grupu „Beogradski krug 2“. U okviru muzičkog programa „Rokenrol kaiš na stripskoj tabli“ nastupaće i „Gospodin Pinokio“, „Mokri džez“, „Dekster“ i dr.

Organizatori Nifesta su Niški kulturni centar i Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić“. Direktor festivala je Srđan Savić, a umetnički direktor Zoran Nikolić. Partneri festivala su Udruženje stripskih umetnika Srbije i Centar za umetnost stripa iz Beograda.

PROGRAM MEĐUNARODNOG FESTIVALA STRIPA NIFEST 2018

ČETVRTAK, 24. 5. 2018.

10:00 – 20:00 SAJAM STRIPSKIH IZDAVAČA (mesto dešavanja: Paviljon u Tvrđavi)

14.30 SVEČANO OTVARANjE NIFESTA (Paviljon u Tvrđavi)

15:00 Stripovanje: MURAN – JUČE, DANAS, SUTRA učestvuje: Sabahudin Muranović Muran, stripski autor, ilustrator i karikaturista (Paviljon u Tvrđavi)

16:00 Panel-diskusija: PISMENOST I JEZIK STRIPA, Povodom dana Slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija (Paviljon u Tvrđavi)

18:00 Otvaranje izložbe FAFNER: KROZ VEKOVE (Galerija Niškog kulturnog centra)

20:00 Otvaranje izložbe BOBAN SAVIĆ GETO: DOBRODOŠLI U GETO 17 (Salon 77 u Tvrđavi)

PETAK, 25. 5. 2018.

10:00 – 20:00 SAJAM STRIPSKIH IZDAVAČA (Paviljon u Tvrđavi)

12:00 OTVORENA STRIPSKA RADIONICA, učestvuje: Vladimir Vesović, stripski autor i pedagog (Paviljon u Tvrđavi)

15:00 Stripovanje: PUTOVANjE KROZ ITINERER STRIPA SE NASTAVLjA… učestvuje: Vladimir Topolovački, stripski istoričar (Paviljon u Tvrđavi)

16.00 MAJSTORI CRTAJU ZA VAS: DRUŽENjE SA STRIPSKIM AUTORIMA (Paviljon u Tvrđavi)

16:30 Stripovanje: DUH DIŠE GDE HOĆE… EKSPANZIJA DUHOVNOG STRIPA učestvuje: Zoran Stefanović, pisac i istoričar kulture (Paviljon u Tvrđavi)

18:00 Stripovanje: STRIP I ROKENROL – PLAČ IZA TAMNIH NAOČARA (Paviljon u Tvrđavi)

19:00 DODELA FESTIVALSKIH PRIZNANjA (Paviljon u Tvrđavi)

20:30 Muzički program ROKENROL KAIŠ NA STRIPSKOJ TABLI nastupaju: Bojan M. Đukić, Dekster, Gospodin Pinokio (Amfiteatar na Keju)

SUBOTA, 26. 5. 2018.

10:00 – 20:00 SAJAM STRIPSKIH IZDAVAČA (Paviljon u Tvrđavi)

12:00 OTVORENA STRIPSKA RADIONICA, učestvuje: Vladimir Vesović, stripski autor i pedagog (Paviljon u Tvrđavi)

14:00 Stripovanje: TRETMAN SRPSKIH STRIPSKIH FESTIVALA – STRIPSKE SLAMKE MEĐU VIHOROVE, učestvuju: Dragan Lazarević (Dragan de Lazare), predsednik Gašinog sabora, festivala humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa, Nebojša Vesović, direktor Međunarodne strip konferencije Kragujevac, Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa; Zoran Nikolić, umetnički direktor Nifesta, Srđan Savić, direktor Nifesta i predstavnici drugih festivala (Paviljon u Tvrđavi)

15:30 Stripovanje: ZLATNA MUNjA – PRIČA O VELIKOM BLEKU, učestvuju: Gabrijele Ferero, urednik „Velikog Bleka“ u Italiji, Srđan Savić, direktor Nifesta, Milan Ilić, grafički urednik „Velikog Bleka“ (Paviljon u Tvrđavi)

16:30 Stripovanje: PREDSTAVLjANjE NOVOSADSKE STRIP-SCENE, učestvuje: Jovan Gvero, urednik Studenskog kulturnog centra u Novom Sadu (Paviljon u Tvrđavi)

17:00 Stripovanje: PREDEO CRTAN MITOVIMA, učestvuje: Petar Meseldžija, stripski autor, slikar i ilustrator (Paviljon u Tvrđavi)

18.00 Stripovanje: SLOBODA 2018, učestvuju: Aleksa Gajić, stripski autor, Dejan Stojiljković, pisac i stripski scenarista, Dejan Najdanović Najda, vokalni solista, Igor Marković, urednik u „Sistem komiksu“ (Paviljon u Tvrđavi)

20:30 Muzički program ROKENROL KAIŠ NA STRIPSKOJ TABLI (Amfiteatar na Keju)

NEDELjA, 27. 5. 2018.

10:00 – 18:00 SAJAM STRIPSKIH IZDAVAČA (Paviljon u Tvrđavi)