PIJANISTA NENAD RADI@ I U NIŠU – PREVAZILAŽENJE GRANICA KLAVIRSKOG ZVUKA

Beogradski pijanista Nenad Radić će u ponedeljak, 15. aprila, nastupiti u koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu. Koncert je u okviru turneje „Prevazilaženje granica klavirskog zvuka“, koja simbolizuje ogoman uticaj dva klavirska remek-dela Betovena i Šuberta na evoluciju pijanizma i razvoj muzike uopšte.

Koncertna turneja Nenada Radića se održava u gradovima u regionu  – Novi Sad, Kragujevac, Subotica, Vršac, Niš, Banja Luka (Republika Srpska), u periodu od marta do novembra 2013.godine.

 

 

Nenad Radić rođen je 1968. godine u Beogradu u umetničkoj porodici. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu u klasi prof.Zorice Dimitrijević-Stošić. Usavršavao se u klasama profesora A.Nasjetkina, E.Tatulijan(učenici H.Nejgauza) i V.Pjaseckog. Kao jedan od najistaknutijih učenika i studenata redovno je predstavljao školu i Fakultet na raznim koncertima i takmičenjima. Pedagoškom delatnošću počeo je da se bavi u beogradskoj m.š. „Stanković“, kao profesor klavira (1991-2002.), a nastavio na FMU od 1999. na Katedri za klavir, gde je danas u zvanju Docenta.

Priredio više od 30 resitala u svim značajnijim salama i gradovima Srbije i učestvovao je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Posebnu oblast umetničkog izražavanja Nenada Radića čini bogata predavačka delatnost. U formi „piano-lecture“ održao je brojna predavanja širom Srbije. Za Treći program Radio-Beograda snimio je jedinstveni ciklus od osam emisija pod nazivom „Ka idealu tonskog iskaza“. Emisiju „Poetika Sonate op.111, L.van Betovena“ PGP RTS objavio je na kompakt disku 2004.g. kao prvi objavljen muzičko-tonski zapis u istoriji Trećeg programa.

 

PROGRAM:

Program koji će biti izvođen je program doktorskog umetničkog projekta Nenada Radića, čime dobija novu umetničko – naučnu dimenziju, u cilju „Prevazilaženja granica klavirskog zvuka“:

 

F.Schubert

Sonata B-dur D 960 (1828.)

 

L.van Beethoven

33 Veranderungen uber einen Walzer von A.Diabelli opus 120 (1823.)