POČINJE VI FESTIVAL “CONSTANTINUS”

VI Međunarodni muzički festival “Constantinus” biće otvoren u sredu, 3. juna, u galeriji Sinagoga u Nišu (Davidova 2). Na otvaranju festivala, u 20h, nastupiće kvintet “Academix”. Festival će trajati do 7. juna, kada će nastupiti kontrabasista Nenad Vasilić.

Pored kvinteta “Academix” i Nenada Vasilića, na ovogodišnjem festivalu će publika imati prilike da čuje i laureata nagrade “Constantinus” – violinistu Davida Kurtića, pijanistu Stevana Spalevića, pijanistu Dina Mastroyannisa, kao i Gudački oktet Beogradske filharmonije.

Komplet karata u pretprodaji iznosi 1.500 dinara, dok je cena pojedinačne ulaznice 400 dinara. Karte se mogu kupiti u kafeu “Truba” i prodavnici “Vintage Shop”.

PROGRAM FESTIVALA:

03. jun, 20h – Kvintet Academix

Kvintet je osnovan krajem 2013. godine, pod nazivom “Tango Gentlemen”. Realizovao je više koncerata u našoj zemlji. Usled nekoliko personalnih promena u sastavu, ukazala se potreba i za promenom imena ansambla koji danas predstavljaju profesori, saradnici i studenti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Kvintet čine: docent Fakulteta umetnosti u Nišu Nikola Peković, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Igor Aleksić, umetnički saradnik Fakulteta umetnosti u Nišu Nikola Cvetković, vanredni profesor Fakulteta umetnosti Aleksandar Jakovljević i profesor Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Zaječaru Stefan Šalarević.

Program:

“La noche de Astor Piazzolla”

A. Piazzolla – Milonga del Angel

A. Piazzolla – Invierno Porteno

A. Piazzola – Tango del Diablo

A. Piazzolla – Escualo

A. Piazzola – Primavera Portena

A. Piazzolla – Undertango

A. Piazzola – Oblivion

A. Piazzolla – Adios Nonino

A. Piazzolla – Libertango

A. Piazzolla – Michelangelo 70

04. jun, 20h – David Kurtić, violina i Stevan Spalević, klavir

David Kurtić je veoma nadareni violinista, koji je osvojio je mnogobrojne: prve nagrade na violinskim takmičenjima i festivalima u Lazarevcu, Vršcu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Međunarodnom takmičenju “PetarToškov” i dr. Takođe, aprila 2015. godine osvojio je Specijalnu nagradu (100 poena) na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu.

Usavršavao se u Norveškoji Holandiji kod profesora Vegard Nilsena, kao i kod IlijeMarinkovića (Beč) , Sretena Krstića (Minhen) i profesora AngelaStankova (Sofija).

Nastupao je kao solista i član Orkestra Škole za muzičke talente iz Ćuprije i koncertmajstor Orkestra Muzičke škole iz Niša na značajnim koncertima širom Srbije. Kao solista nastupao je saNiškim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Le Fi Fija iz Vijetnama.

Laureat je nagrade “Constantinus” za 2014.godinu, koja se svake godine dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičkim umetnicima iz naše zemlje.

Stevan Spalević je zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u NovomSadu u klasi prof. SvetlaneBogino. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA-Skrjabini Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine).

Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Škoda, Dmitrij Baškirov, Karl-HajncKemerling, Dmitrij Aleksejev, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Jurij Kot, SergejMarkarov i Vladimir Ogarkov.

Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003.godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Nastupio je kao solista u izvođenju četvrtog klavirskog koncerta L. V. Betovena u Ge-duru sa Niškim simfonijskim orkestrom 2015. godine sa bugarskim dirigentom Svilenom Simeonovim. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine) održao je koncerte u Nišu, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu i Smederevu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator-asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005-2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Forte piano u Nišu. Radio je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu od aprila 2008. godine do januara 2014. Od februara 2014. godine zapošljen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

Program:

J. S. Bach: I Sonata za solo violinu, g-moll: Adagio i Presto

N .Paganini Kapris br. 9, op. 1

H. Wieniawski: Kapris br. 4, op.10

S. Rajičić: Andante Cantabile

P. deSarasate: CiganskeMelodije, op. 20

P. I. Tschaikovsky: Koncertzaviolinuiorkestar, op. 35, D-dur

Allegro moderato

Canzonetta: Andante

Finale: Allegro vivacissimo

[/spoiler]

05. jun, 20h – Dino Mastroyannis, klavir

Dino Mastroyannis je svoje prve časove klavira imao u klasi Eli Adama, koji je bio student čuvenog Alfreda Kortoa. Diplomirao je u klasi Alikija Vatikioja na Muzičkom konzervatorijumu u Atini zatim nastavio sa usavršavanjem kod Konstantina i Julije Ganev i zaokružio svoje muzičko obrazovanje pod vođstvom brilijantnog brazilskog pianiste Roberta Zidona, studenta Klaudia Araua i Artura Rubinštajna.

Cenjen zbog svoje brilijantne tehnike, savršenog osećaja za ritam i jedinstvene izražajnosti, nastupao je u prestižnim koncertnim salama kao što su Bridžvater hol u Mančesteru, Glinka u Sankt Peterburgu, Ateneul Roman u Bukureštu i Lisinski u Zagrebu između ostalih.

Poznat je kao Muzički ambasador Grčke. Dinov prvi kompakt disk (Sen‐Sans: 4.koncert za klavir, Saint) snimljen je uživo u Italiji. Dino Mastrojanis je sa velikim zadovoljstvom sarađivao sa legendarnim grčkim kompozitorom Mikisom Teodorakisom. Najveći uspeh u izvođenju njegovih kompozicija za klavir i orkestar postignut je 2005. godine svetskom premijerom “Helikon” koncerta za klavir koji je bio izgubljen 44 godine, predstavljenim u Finskoj i kasnije izvođenim i u drugim zemljama.

Uz pohvale su propraćeni i kompakt disk iz 2010. (Zorba’s Dance‐Greek Music for Solo Piano) te saradnja sa austrijskim baritonom Georgom Lehnerom koja je snimljena uživo na Evmelia festivalu čiji je maestro Mastrojanis umetnički direktor.

Program:

“L’art du chant appliqué au piano”

CACCINI / YOSHIMATSU: Ave Maria

BACH / PETRI: Schafe können sicher weiden

MOZART / LISZT: Ave Verum Corpus

MOZART / THALBERG: Lacrimosa (from “Requiem”)

MOZART: 1O Variationen in G über die Ariette “Unser dummer Pöbel meint” aus dem Singspiel “Die Pilgrime von Mekka” (Christoph Willibald Gluck), KV 455

BRAHMS: Intermezzo op. 117 No 1

BRAHMS / MEINDERS: Da unten im Tale

SCHUBERT / MEINDERS: Heidenröslein

SCHUBERT / MEINDERS: Ständchen

SCHUBERT / MEINDERS: Trockne Blumen

SCHUBERT / LISZT: Der Doppelgänger

SCHUBERT / LISZT: Gretchen am Spinnrade

06. jun, 20h – Gudački oktet Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija, institucija kulture sa tradicijom dugom preko 90 godina i sa 96 muzičara prosečne starosti 40 godina napravila je značajan uspeh i pozicionirala se, tokom poslednje decenije, kao jedan od najboljih nacionalnih orkestara u regionu. Prema navodima međunarodnih medija, Filharmonija je jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), kultni srpski orkestar (Financial Times), najuspešnija kulturna institucija u Srbiji (Jutarnji list, Zagreb) i najjače PR oružje Srbije ( Kvällsposten, Malmö)

Muzičari Beogradske filharmonije se, osim orkestarskog angažmana, okupljaju i u kamerne ansamble. Radom u ovakvim sastavima, pored lične satisfakcije i ljubavi prema kamernoj muzici, imaju priliku i da usavrše svoje muzičke i solističke potencijale, unaprede nivo muziciranja i međusobnu komunikaciju. Već treću sezonu Beogradska filharmonija organizuje cikluse koncerata kamerne muzike, kroz koje promoviše različite ansamble i neguje kamerni repertoar.

U toku aktuelne sezone priliku da se predstavi na kamernoj sceni imaće Gudački oktet, koji čine koncertmajstor Miroslav Pavlović, violinisti Dušica Mladenović, Aleksandra Milanović i Danilo Novaković, violisti Ivana Uzelac i Tamara Marinković i violončelisti Dušan Kočišević i Katarina Stanković.

Program:

F. Mendelssohn: Oktet, op. 20

I Allegro moderato con fuoco
II Andante
III Scherzo. Allegro leggierissimo
IV Presto

D. Despić: Počasnica Stevanu Mokranjcu, op.132a (1997)

07. jun, 20h – Nenad Vasilić, kontrabas

Muzički briljantan i živopisno inspirativan: nema nijednog sličnog kontrabasiste, kompozitora, aranžera i celokupne ritam-sekcije rafinisane i kombinovane u jednoj osobi, Nenad Vasilić je dugo stilski bio među predvodnicima evropskog džeza i visoko je priznat na kontinentu.

Rođen u Nišu odrastao je okružen bogatom tradicijom balkanskog folklora. Tradicionalna muzika, romska muzika i ljubav prema džezu su snažno uticali u ranim godinama dok je uglavnom svirao klavir i bas gitaru. Od šesnaeste je nastupao u okviru lokalne džez scene i smatran je za jednog od najtalentovanijih mladih kontrabasista. Nakon džez studija u Gracu, preselio se u Beč i od tada je jedan od najtraženijih kontrabasista.

Sa 40 originalnih kompozicija na 7 albuma, Vasilić na jedinstven način kombinuje džez, improvizaciju i tzv. “world music” praveći svoju muziku.

2004. godine njegov album “Nenad Vasilić Balkan Band Live in ORF” je nominovan za nagradu “Hans Koller Prize”. Njegove kompozicije, simultano inovativne i sa poštovanjem prema muzičkoj tradiciji, odišu lakoćom i virtuoznim razumevanjem kompleksnih balkanskih ritmova i melodija. Sada već inovativan muzičar ostavio je nežan ali i trajan trag na evropskoj džez i “world music” sceni, a kao aranžer i producent konstantno prekraja lične i muzičke granice.

Sarađivao je sa priznatim umetnicima kao što su Richie Beirach, Petar Ralchev, Bojan Z, Mark Murphy, Sheila Jordan i mnogi drugi.

“Ova muzika je veoma edukativna. Prisutna je energija muzike njegove domovine. Nekako, prevazilazi sva mišljenja, kritike, jezička i kulturna ograničavanja.” Denai Burbank (JazzReview)

“Postoji primetan izraz radosti na licu velike tuge, optimizam uprkos neprekidnim lomovima i porazima a istinska lepota može biti strahovita i veličanstvena istovremeno.” Bill Barton (All About Jazz)

Program:

Promocija albuma “The Art of the Balkan Bass”

Opener, Vranjanka, Lupafte, Kaleš bre Andjo, Zapevala sojka ptica, Bass song, Day by day, See you at eleven, Sila kale bal, Tscusch Chochek, Ja prosetah sefteli sokakom.