Pozorište, Galeas, Balkanophonia i Slide Ride na drugoj večeri Nišvila

U sklopu programa Nišvil 2020 onlajn druge večeri su bez prisustva publike, ali uz lajv striming putem sajta izvedene predstave – Izolationist trupe New Network i You and me (po motivima fima Šta se dogodilo sa Baby Jane) – koprodukcija Pan Teatra i Bitef teatra  – čiji su autori Branka Stojković i Olivera Viktorivić koje i tumače uloge, a superviziju je uradila Mirjane Karanović.

nišvila
Predstava Izolationist – Foto – Nišvil

U muzičkom delu programa prvi je se predstavio sastav Galeas. Predvodi ga britanski  gitarista italijanskog porekla Antonio Marzinotto, koji je između ostalog – već skoro deceniju host džem sešnova u čuvenom londonskom „Nomad Jazz Clubu“. I jedan od najcenjenijih džez pedagoga u Velikoj Britaniji.

Usledio je nastup world music sastava Balkanophonia čiji je osnivač – gitarista i kompozitor Nikola Starčević – muzičkim sladokuscima poznat kao član porodičnog gitarskog trija „Balkanske žice“. Muzika koju izvode je spoj balkanske, romske, latino, klasične, pop i rok muzike.

Program je zatvorio domaći bluz bend Slide Ride.

Subota na Nišvilu

nišvil
Foto – Nišvil

Treće festivalske večeri (subota, 16. avgust) nastupiće sastav Moba programom inspirisanim čuvenim pijanistom Billom Evansom. Zatim sledi nastup grupe Hashima koja je za nešto više od pola decenije postojanja skrenula pažnu ne samo srpske, već i svetske jazz javnosti.

Umesto najavljenog i željno očekivanog sastava čuvenog ruskog saksofoniste Igora Butmana, kao dostojna zamena nastupiće grupa Nade Pavlović, verovatno najbolje, a sigurno najistrajnije srpske džez pevačice, čija karijera traje bez prekida već više od pola veka. Nada Pavlović je pre šest godina dobila nagradu Nišvila za životno delo.

Program će zatvoritu Ethno jazz orchestra na čijem su repertoaru obrade tradicionalnih pesama Balkana. Kao i autorska muzika inspirisana fjužn džezom i afričkom muzikom.

Ni kiša neće rasterati „publiku“!

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je naglasio da ni kiša, najavljena za večeras, neće rasterati publiku – aludirajući na još uvek aktuelu odluku zabrane okupljanja više od 10 ljudi.

“Mi u potpunosti poštujemo tu odluku, jer u gledalištu Letnje pozornice svake večeri ima čak i manje ljudi. To su kamermani, ton majstori i majstori svetla, koji – i ako padne kiša, moraju ostati na svojiom pozicijama zbog lajv striminga. Kada je reč o bini i garderobi,  ukupan broj muzičara, tehničke ekipe  i osoblja festivala, takođe ne prelazi propisani broj”, zaključuje Blagojević.