POZORIŠTE LUTAKA

POZORIŠTE LUTAKA
Direktor: Ivana Savić
Adresa: Bulevar dr Zorana Đinđića 7, 18000 Niš
Telefon: 018 253 962, 018 526 912, 018 526 913
Email: pozlutaka@medianis.net
Website: www.nispuppets.org.rs

 

 

 

Pozorište lutaka nekada

Pozorište lutaka Niš je jedino niško profesionalno lutkarsko pozorište. Istorija umetnosti lutkarstva u Nišu počinje 1951. godine, kada su članovi Marionetskog pozorišta izveli prvu predstavu. Nakon sedam godina amaterskog rada, Narodni odbor Opštine Niš, 23. juna 1958. godine doneo je odluku o osnivanju profesionalnog Dečijeg pozorišta sa lutkarskom i živom scenom, sa profesionalnim ansamblom i stalnim repertoarom. Naziv Dečje pozorište 1962. godine menja naziv u Pozorište lutaka, u kojem su se počele primenjivati različite lutkarske tehnike: marioneta, ginjol, javajka, senke, crna kutija…

Grad je 14. oktobra 1977. godine dodelio Pozorištu prostor, zgradu sa salom od 212 mesta i scenom sa kompletnom opremom i hidraulikom, u kojoj je pozorište i danas smešteno.

Doprinos razvoju lutkarstva u Nišu dali su osim umetnika ovog pozorišta i poznata imena iz pozorišne, književne i likovne umetnosti. Izveli smo 197 premijernih predstava, učestvovali na 119 festivala u zemlji i inostranstvu i osvojili 110 nagrada.

 

Pozorište lutaka danas

Repertoar danas čini preko dvadeset predstava različitih žanrova u gotovo svim tehnikama koje poznaje lutkarska umetnost. Ovo pozorište godišnje ima preko 200 izvođenja a predstave vidi preko 30 000 gledalaca. Mesečno prikažu 25-30 predstava; radnim danima u prepodnevnim i podnevnim satima za organizovanu posetu škola i vrtića a četvrtkom u 18,00 sati i nedeljom u 11,30 za slobodnu posetu dece i njihovih pratilaca.

Njihove predstave su dve godine zaredom dobijale priznanja čitalaca niških Narodnih novina – Kulturni događaj godine, a dobitnici su i najvećeg priznanja grada Niša, nagrade 11. januar, koja se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privredi, društvenim delatnostima i drugim oblastima.

 

Svojom festivalskom aktivnošću doprinose obnavljanju kulturne saradnje sa zemljama u okruženju i uspostavljanju iste sa drugim zemljama, kao i prezentaciji Grada Niša i kulturnog stvaralaštva našeg podneblja.

Uključeni su u rad asocijacija: UNIMA ( Union Internationale de la marionnette ) i ASSITEJ (International Association of Theatre for Children Young People).