PREDAVANJA DR IVANE MEDIĆ NA FAKULTETU UMETNOSTI

Naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti dr Ivana Medić će održati dva predavanja na Fakultetu umetnosti u Nišu – 20. i 21. aprila.

Predavanje “Studiranje na daljinu na britanskom Otvorenom univerzitetu – Iskustva iz nastavne prakse” biće održano u ponedeljak, 20. aprila, na Fakultetu umetnosti u Nišu u sali br. 12, sa početkom u 12h. Nakon predavanja, dr Ivana Medić predstaviće nova izdanja Muzikološkog instituta koja će pokloniti biblioteci Fakulteta.

Koncertno predavanje “Klavirska muzika Vasilija Mokranjca (1923-1984)” dr Ivana Medić će održati u utorak, 21. aprila, u Koncertno – izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a) u 19h. Na koncertnom predavanju će biti reči o delima Vasilija Mokranjca: Tema sa varijacijama (1947), Fragmenti (1956), Šest igara (1950-57), Intime (1973), Preludijumi (1975-84).

Dr Ivana Medić je naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Angažovana je kao spoljni saradnik Centra za rusku muziku koledža Goldsmits Univerziteta u Londonu i kao jedan od koordinatora Studijske grupe za rusku i istočnoevropsku muziku pri Britanskoj asocijaciji za slavistiku (REEM/BASEES). Član je Upravnog odbora Srpskog muzikološkog društva. Od septembra 2014. biće rukovodilac beogradskog tima u okviru trilateralnog projekta City Sonic Ecology koji finansira Švajcarska fondacija za nauku. Radila je kao predavač na Otvorenom univerzitetu (The Open University) i saradnik u nastavi na Univerzitetu u Mančesteru, Velika Britanija.

Pre odlaska u Veliku Britaniju bila je vršilac dužnosti glavnog muzičkog urednika u redakciji Trećeg programa Radio Beograda i kao koordinator međunarodne razmene radijskih programa sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), dok je pedagošku karijeru započela kao asistent na Katedri za teorijske predmete Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ivana Medić je završila osnovne i magistarske studije muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao dobitnica prestižnih stipendija “Overseas Research Award”, “Graduate Teaching Assistantship” i “School of Arts, Histories and Cultures Award” odlazi u Veliku Britaniju, gde je 2010. godine doktorirala na Univerzitetu u Mančesteru, pod mentorstvom prof. Dejvida Feninga. Njena doktorska disertacija posvećena je simfonijama br. 1-3 Alfreda Šnitkea u kontekstu pozne sovjetske muzike.

Ivana Medić je objavila dve knjige i preko 40 naučnih radova. U oblasti njegog istraživačkog rada spadaju ruska i sovjetska muzika, savremena srpska i balkanska muzika, avangarda u muzici, Štokhauzen, Šnitke, projekat sveobuhvatnog umetničkog dela, klavirska muzika i popularna muzika. Aktivna je kao pijanistkinja i bas gitaristkinja, prvenstveno u domenu savremene muzike.