PREDAVANJA PROF. DR FRANS DE RUITERA I MANON HEIJNE NA FAKULTETU UMETNOSTI

Univerzitet u Nišu, Fakultet umetnosti i Centar za naučnoistraživački rad SANU organizuju predavanja eminentnih profesora i umetnika iz Holandije. Svi zainteresovani će po prvi put u Srbiji moći da prisustvuju predavanjima jednog od najuticajnijih ljudi u celokupnom muzičkom životu najrazvijenijih zemalja prof. dr Fransa de Ruitera i vrhunskog stručnjaka u oblasti solo pevanja i muzikoterapije Manon Heijne. Predavanja će se održati u petak i subotu, 07. i 08. novembra, na Fakultetu umetnosti i Univerzitetu u Nišu.

S obzirom na obiman raspored putovanja, kao i retko pojavljivanje i kod većih i značajnih fakulteta širom sveta, njihov dolazak predstavlja veliko priznanje za Univerzitet u Nišu i Fakultet umetnosti u Nišu.“, objašnjavaju sa Fakulteta umetnosti.

Teme i raspored predavanja:

Petak 07. novembar 2014.
Fakultet umetonsti u Nišu, Sala br. 6,

11:00
Frans de Ruiter
DVANAEST ZAPOVESTI UMETNIČKOG ISTRAŽIVANJA

17:00
Manon Heijne
SAVREMENE VOKALNE TEHNIKE

Subota 08. novembar 2014. godine
Velika sala Univerziteta u Nišu

12:30
Frans de Ruiter
DocARTES – program

14:00
Manon Heijne
MUZIKOTERAPIJA – RAD SA STARIJIM LJUDIMA KOJI PATE OD DEMENCIJE ILI OŠTEĆENJA MOZGA

Frans de Ruiter, direktor Akademije za Kreativne i Izvođačke umetnosti – Frans de Ruiter studirao je muzikologiju na Utrecht University i cimbal na Conservatory of the Muzieklyceum Society. U kasnijim godinama postaje direktor “Holland Festival” i suosnivač festivala “Holland Festival Early Music”. Bio je i još uvek je na mnogim upravljačkim i savetnim pozicijama, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou (Prins Bernhardfonds, Holland Festival, Kraljevski Concertgebouw Orkestar, The Netherlands Bach Society, Kunsten ’92 (Nacionalna kampanja za umetnost), Evropski forum za umetnost i nasleđe, Asocijacija Evropskih Konzervatorijuma, Evropska asocijacija Festivala).
Frans de Ruiter je bio dekan Kraljevskog Konzervatorijuma u Hagu (Royal Conservatoire The Hague) (1985 – 2006), kao i predsednik saveta Fakulteta umetnosti u Hagu (Royal Conservatoire & Royal Academy of Art) (1990 – 2011).
Nastupao je kao umetnik na cimbali, klavikordu, kao pijanista, glumac i pevač u muzičko – teatralnom performansu ‘Veenfabriek’-a – ‘Flow my tears’, Lajden 2012. (režija: Paul Koek).
Prof. Frans de Ruiter je trenutno direktor Akademije za Kreativne i Izvođačke umetnosti na Univerzitetu Leiden, Holandija, kao i predsednik međunarodnog muzičkog saveta UNESCO-a (Pariz) i predsednik Evropske Kuće za Kulturu (European House for Culture) u Briselu. Suosnivač je i direktor of docARTES, kooperativnog doktorskog programa muzičke umetnosti, kao i suosnivač i direktor of PhDArts, doktorskog programa lepih umetnosti i dizajna.

Manon Heijne – Studirala je solo pevanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, gde je i diplomirala 1991. godine, dobivši specijalno priznanje. Učestvovala je u mnogim produkcijama sa De Nederlandse Operom, uključujući “Die Glückliche Hand” A. Šenberga, “Life with an Idiot” A. Šnitkea i “Broken Strings” Param Vira. Redovno je nastupala sa Kamernim horom Holandije u ranim, klasičnim i modernim muzičkim projektima. Kao solista okupila je ansambl specijalizovan za repertoare 20. veka. Profesor je na Kraljevskom Konzervatorijumu od 1994. godine.