Model

Predstava Akademskog pozorišta iz Niša osvojila četiri nagrade

Predstava Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš “Miris života unazad”, u režiji Dušana Matejića, osvojila je četiri nagrade na Međunarodnom festivalu za decu i mlade “Lektirići ex YU fest”.

Po oceni stručnog žirija, nagrada za najbolju mušku ulogu na festivalu dodeljena je Nemanji Nikolovskom, za ulogu Mome. Najbolju scenografiju i kostim je, prema oceni žirija, takođe imala predstava “Miris života unazad”, koja je osvojila i drugu nagradu za najbolju predstavu u celini.

“Studentski kulturni centar Niš ponosan je na svoje glumce, koji uprkos epidemiološkoj situaciji i nemogućnosti da uživo zaigraju svoje predstave i dalje osvajaju i publiku i žiri širom zemlje”, kažu u SKC-u.

O nagrađenoj predstavi

“Miris života unazad” je psihološka drama o ljubavi, brizi i požrtvovanju. Predstava vodi publiku kroz život gospođe Roze, bivše prostitutke koja je i otvorila prihvatilište za decu prostitutki. Međutim, zbog njene bolesti je mnoga deca napuštaju. Odlaze u nove domove, dok sa njom ostaje Momo.

„Momo je poput Malog princa, ali Malog princa koji je zaprljan egzistencijalnim i individuacijskim muljem. Momo je istraživač života, dete i starac… Možda mudrac, a možda psihički nestabilno mlado biće. Njegovo postupanje u odgovornim situacijama daje nam odgovor“, kaže o ovom liku reditelj Dušan Matejić.

U predstavi igraju Jovana Đorđević, Nemanja Nikolovski, Milan Stamenković, Igor Ivanovski, Nemanja Dimitrijević, Milica Kostadinović, Anastasija Rančić, Petar Ščepihin i Nevena Petković.