Predstava “Šesti oktobar” premijerno 6. oktobra

Predstava “Šesti oktobar”, u režiji Andreja Nosova, po tekstu Tise Milić, premijerno će biti izvedena u utorak, 6. oktobra, u niškom Narodnom pozorištu od 20 sati. Predstava govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na letovanje u Grčku.

“Mislim da je posledica petog oktobra nemogućnost ovog društva da se dogovori oko osnovnih tema, osnovnih pitanja, razloga zašto mi živimo zajedno. Jer ja sam često tokom ovog procesa i mišljenja o ovoj predstavi postavljao pitanje – a što mi živimo zajedno? Mislim da je ovaj 21. vek i korona i situacija u kojoj smo sada… I ako hoćete 20 godina od te velike nade da će nam biti bolje, pravi trenutak da preispitamo gde smo to mi. I šta je neka naša lična politička odgovornost”, kaže Andrej Nosov.

Mlada scenaristkinja Tisa Milić kaže da je tekst radila, između ostalog, na osnovu istraživačkog rada, kroz koji se vratila dve decenije unazad.

“Nisam želela da ti događaji i politika budu centralna tema drame. Nego da premestim na neku vrstu sukoba unutar porodice. Onda sam posmatrala kako unutar porodice postoji slična stvar koja se dešava na nivou države. I da je u stvari porodica neka vrsta politike u malom. Da tu imamo neku borbu za prevlast, da isto imamo borbu za reč, da isto imamo sukob ideologija koje imamo u Skupštini”, objašnjava Tisa.

Porodica u predstavi “Šesti oktobar” na putu do mora nailazi na niz prepreka, a međusobne nesuglasice i različitosti izlaze na videlo.

Glumačka ekipa

U predstavi igraju Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Marko Pavlovski, Julija Petković i Dejan Maksimović.

oktobar
Foto – Narodno pozorište Niš

“Mislim da će ova predstava obići mnoge gradove. Govori o tome da je neuspeh jednog vremena ipak probudio možda nadu za neke uspehe i za neko vreme u kome će neki mladi ljudi uspeti nešto da urade. Brzo smo uradili predstavu uprkos svim merama opreza. Uradili smo predstavu bukvalno za šest nedelja, ali mislim da je rad bio odličan, sa mladim glumcima koji su nam u gostima”, kaže glumica niškog Narodnog pozorišta Vesna Stanković.

Mere opreza u Pozorištu

Tokom trajanje predstave svi u publici dužni su da nose maske, a broj mesta je smanjen na 178.  Prilikom ulaza u Narodno pozorište svakom će biti izmerena temperatura. Cena karte je 600 dinara.

Predstava “Šesti oktobar” urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Hartefakt fonda.