PREDSTAVA “TRPELE“ U NIŠU

Na sceni niškog Narodnog pozorišta u petak i subotu, 28. i 29. novembra, gostovaće predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Trpele”, autora Milene Dipolo i Bobana Skerlića. Komad je nastao na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja a prihod od gostovanja namenjen je Sigurnoj kući u Nišu.

Tekst predstave „Trpele“ je inspirisan autentičnim izjavama žena koje su se oduprle porodičnom nasilju. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače. Predstava je projekat humanitarne organizacije “Adra” i Beogradskog dramskog pozorišta, a finansijski je podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Milena Depolo je diplomirala dramaturgiju na FDU u Beogradu 2006. godine. Od sezone 2007./2008. radi kao dramaturg u Pozorištu Boško Buha, u kome se njen rad fokusirao na stvaralaštvo za decu i mlade, i gde je sarađivala sa pozorišnim rediteljima svih generacija.

Boban Skerlić je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Poznat je kao reditelj filmova: “Šangarepo ti ne rasteš lepo”, “Do koske” i “Top je bio vreo”. Pozorište: “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša u Dadovu (korežija sa Radivojem Andrićem), “Zmajovini pangalozi” Ivane Dimić i “Škola rokenrola” Milene Depolo u Pozorištu Boško Buha.

Cena ulaznice je 400 dinara.