PRELAZNA STANJA U SALONU 77

U četvrtak, 27. jula, sa početkom u 20 sati, u Salonu 77 je otvaranje samostalne izložbe Marije Anđelković – umetnice mlađe generacije iz Beograda. Izložbu čine grafike iz ciklusa Prelazna stanja izvedene u litografskoj tehnici, koje su deo umetničinog doktorskog projekta.

Marija Anđelković je osnovne i master akademske studije završila na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, kao student generacije 2012 godine. Realizovala je četiri samostalne izložbe, učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Bugarska, Holandija, Rumunija, Tajvan, SAD, Hrvatska, Japan, Kina, Portugal, BiH, Poljska, Engleska, Brazil…). Pored studentskih nagrada dobitnica je otkupne nagrade Savskovenačkog festivala (2009) i nagrade na Drugom međunarodnom bijenalu grafike u Bukureštu, Rumunija (2016). Član je ULUS-a od 2013. godine.

Obrazlažući svoj najnoviji ciklus grafika umetnica ističe da njihov naziv Prelazna stanja upućuje na kretanje koje zbog svoje uzastopnosti teži da postane ponavljanje. Baveći se u suštini pitanjem promena usled kretanja i protoka vremena, Marija Anđelković za vizuelizaciju ove teme koristi motiv vodene površine. Voda je svakako metafora večnog kretanja čija su prelazna stanja toliko kratkotrajna da simbolično sažimaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Osnovni motiv umetnica likovno definiše sa visokim nivom racionalizma svodeći ga na gotovo geometrizovanu strukturu čiji linearizam ima finu vibrantnost i diskrentu obojenost. Takođe, na grafikama ovog ciklusa primetna je i varijabilnost stepena redukcije u likovnoj obradi motiva – od blaže, kada fragment iz prirode zadržava jasnu prepoznatljivost, do radikalne, sa dezintegracijom motiva i svođenjem na likovni znak.

Originalno vizuelno transponovanje vlastitih razmišljanja izvedeno kultivisanom i sofisticiranom likovnom leksikom uz izuzetnu tehničku realizaciju učvršćuju Mariju Anđelković na putu umetničke samosvojnosti i izuzetnosti.

Ovo je njena prva izložba u Nišu, a trajaće do 8. avgusta, saopštili su iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE

Komentarisanje je zatvoreno.