PREMIJERA PREDSTAVE “ŠOFERI” U NARODNOM POZORIŠTU

Na sceni niškog Narodnog pozorišta će 29. decembra u 20h biti izvedena premijera predstave “Šoferi”. Predstava je rađena po tekstu Lasla Vegela, a u režiji je Milana Neškovića.

Komad “Šoferi” je poseban zbog svoje istovremene pripadnosti različitim tradicijama. Sa jedne strane, on je utemeljen u onoj našoj komediografskoj struji u kojoj ordiniraju agenti, panduri i žbiri. Ovi dramski likovi na svet gledaju iz istih cipela kao Aleksa Žunjić, Luka Laban i Žika Ajkula. Sa druge strane “Šoferi” dolaze iz srednjoevropske tradicije pozorišta apsurda oličene u delima Slavomira Mrožeka, Vaclava Havela i Ištvana Orkenja, ali i jednog specifičnog, popularnog oblika satire poznatog kao “peštanski vic”. Radnja drame smeštena je u 1974. godinu, a ova predstava tu, sada već daleku i zaboravljenu prošlost, menja distopijskim svetom veoma bliske budućnosti.“, objašnjavaju iz Pozorišta.

Milan Nešković rođen je u Valjevu 1985. godine. Završio je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Ovo mu je trinaesta pozorišna predstava, dvanaesta po delima pisaca iz Srbije.

Laslo Vegel, prozni i dramski pisac, esejista i kritičar, rođen je u Srbobranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Novosadskom, kao i filozofiju na Beogradskom univerzitetu. Piše na maternjem, mađarskom jeziku. Njegov prvi roman “Memoari jednog makroa” na srpski je preveo Aleksandar Tišma, okarakterisavši ga kao “prvi gradski roman iz Vojvodine”. Od tada, Vegelovo delo pripada i mađarskoj i srpskoj književnosti. Predstava po motivima njegovog najnovijeg romana “Neoplanta ili obećana zemlja” proglašena je za najbolju na prethodnom Sterijinom pozorju. Po njegovim tekstovima nastale su predstave u režiji Ljubiše Ristića, Dušana Jovanovića, Ljubiše Georgijevskog i Andraša Urbana. Za svoj književni rad nagrađivan je sa obe strane granice.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta po ceni od 600 dinara za parter i 400 dinara za balkon. Blagajna Pozorišta je otvorena svakog radnog dana od 10 do 20h.