PREMIJERNI KONCERT NIŠKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Luke Testa, biće održan u četvrtak, 8. oktobra, u Sali Niškog simfonijskog orkestra. Koncert će početi u 20h, a kao solista će nastupiti pijanistkinja Laura Diana Noćiero.

Na programu biće dela Martučija, Griga i Bramsa.

Karte se, po ceni od 500 dinara, mogu kupiti na blagajni Simfonijskog orkestra svakog radnog dana od 8h do 20h. Cena ulaznice za studente iznosi 250 dinara, a za najmlađe, u okviru Dečije nedelje, kao podrška porodici i deci, cena karte iznosti 30 dinara.

[spoiler title=”Luka Testa, dirigent“]

Luka Testa je italijanski dirigent, rođen u San Đovani Rotondu 1976. godine. Dirigentsko iskustvo počeo je da stiče već u 14. godini, vodeći nekoliko orkestara i horova u Italiji i inostranstvu. Diplomirao je sa najvišim ocenama niz muzičkih disciplina na konzervatorijumima u Fođi i Bariju, među kojima su i orkestarsko dirigovanje i klarinet, da bi potom u Rimu zaokružio i studije kompozicije u klasi Tereze Prokačini. Radeći sa uglednim maestrima specijalizovao se u oblasti italijanske opere i orkestarskog dirigovanja na Visokoj školi orkestarskog dirigovanja u Milanu, što ga je preporučilo za svetsku turneju “Svetski koncert soprana”.

Novembra 2007. godine debitovao je u Velikom lirskom teatru Asunsiona (Paragvaj). Već kao 25-godišnjak rukovodio je izvođenjima “Tajnog braka”, “Travijate”, “Rigoleta”, “Trubadura”, “Aide”, “Boema”, “Toske”, “Karmen”, “Kavalerije Rustikane” i drugih opera.

Karijeru razvija i u mnogim pozorišnim kućama u domovini (Milano, Asisi, Fođa, San Severo) i inostranstvu, posebno u Paragvaju, takođe i radom sa brojnim simfonijskim ansamblima (Nacionalni simfonijski orkestar i Orkestar “Uninorte” u Paragvaju, Orkestar Rumunske filharmonije u Temišvaru, Veliki simfonijski orkestar u Ihjevsku) i kamernim sastavima (Kamerni orkestar teatra “San Karlo” u Napulju, Kamerni orkestar Akademije u Tirani, Kamerni orkestar Akademije u Minsku, itd.).

Trenutno je glavni dirigent i umetnički direktor hora i orkestra “Đuzepe Verdi” Lirskog operskog teatra u San Severu.

[/spoiler]

[spoiler title=”Laura Diana Nocchiero, klavir“]

Laura Diana Noćiero, diplomirala je na A. Vivaldi Državnom muzičkom konzervatorijumu u Novari, Italija, gde je studirala sa Adrian Vasilache, Vincenzo Balzani, Walter Krafft i Mario Delli Ponti.

Gospođa Noćiero intenzivno učestvuje kao solista sa raznim ansamblima, kao gost umetnik sa Nacionalnim orkestrom Malta, London muzičke umetnosti Strings Orchestra, i Maestri Orchestra (London), Montreal orkestra Filharmonije Nouveau Monde, Bakau (Rumunija) državna Filharmonija , Ramniku Valča (Rumunija) državna filharmonija, Ploešti (Rumunija) državni filharmonija, Vidin (Bugarska) državna filharmonija, Šumen (Bugarska) državna filharmonija, Teramo “I Sinfonici” simfonijski orkestar, Alba i Kuneo, ” G. Pressenda ” orkestar Palermo ” Accademia Musicale Siciliana “, orkestar Da Kamera Pičena i Buenos Ajres J.S. Bah gudački orkestar ….

Turneje je održala širom Francuske, Španije, Nemačke, Rumunije, Grčke, Turske, Bugarske, Malte, Velike Britanije, Belgije, Austrije, Crne Gore, Moldavije, Ukrajine, Makedonije, Slovenije, Švajcarske, Kanade, SAD, u Japanu, Singapuru, Indoneziji, Argentini, Urugvaju i Italiji. Gospođa Noćiero je nastupala i na Valletta Manoel Theatre (Malta), St. Martin in the Fields (London), St. John Smith Square (London), St. Merry (Pariz), Cité internationale universitaire (Pariz) , New York University (Njujork), Klavierhaus (Njujork), Steinway Hall (Njujork), ORF – Radiokulturhaus (Beč), Cleveland State University (Klivlend, Ohajo), Biblioteka i Arhiv Kanada Auditorium (Otava), Teatro Alfieri (Torino, Italija), Lilia Hall – Jokohama (Japan), Mainichi Culture Center u Osaki (Japan), Sala Baldini (Rim), George Enescu Muzej (Bukurešt), Linares Andrès Segovia Muzej (Španija), Solun Državni Muzički konzervatorijum (Grčka), Salon Dorado de la Prensa (Buenos Ajres) i Italijanski institut za kulturu – Montevideo (Urugvaj).

Neki od njenih koncerata zabeležile su državne radio-televizije i emitovale na Evroviziji. Gospođa Noćiero redovno je gost umetnik i predavač na master klasama i kao pravnik u međunarodnim muzičkim takmičenjima.

[/spoiler]

*Kako biste pročitali biografije izvođača, kliknite na dugme “+” ispred imena.