PREMIJERNI KONCERT NIŠKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra biće održan u četvrtak, 14. maja, kojim će dirigovati francuski maestro Emanuel Le duk Barome. Kao solisti nastupiće violončelistkinja Aleksandra Đorđević, violinistkinja Sanja Jović i violinista Mihajlo Jovanović. Koncert će biti održan u sali Simfonijskog orkestra u Nišu, sa početkom u 20h.

Na programu će biti dela: Vivaldija, Kamil Sen Sansa, Sibelijusa… Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Simfonijskog orkestra po ceni od 500 dinara, dok će za đake, studente i penzionere cena karte iznositi 250 dinara.

BIOGRAFIJE:

Emanuel Le duk – Barome, dirigent

Rođen je u Anesiju (Francuska) 1971. godine. Pošto je diplomirao na Konzervatorijumu u Lionu (na odseku za violinu), studira orkestarsko dirigovanje na Konzervatorijumu u Ženevi. U septembru 1993. godine Emanuel počinje svoje studije na konzervatorijumu u Sankt Peterburgu (na grupi Maris Janson). Kasnije, 1994. godine nastavlja svoje studije pod nadzorom profesora Ilije Musina. Od 1997. maestro je radio kao dirigent – rukovodilac Kamernog orkestra Filharmonije u Kaliningradu, u Rusiji. Nastupao je sa najvećim Ruskim orkestrima naročito sa Akademskim Simfonijskim orkestrom Moskovske filharmonije i sa Sankt Peterburškim državnim akademskim simfonijskim orkestrom. U septembru 2000. godine Emanuel Ldik Barom i vodeći muzičari Počasnog ansambla Rusije – Sankt Peterburškog Državnog akademskog simfonijskog orkestra, osnovali su Baltički kamerni orkestar pod dirigentskom palicom maestra Ldik Baroma kao umetničkog direktora. Godine 2001. Emanuel Ldik – Barom postaje dobitnik nagrade Francuskog udruženja za umetničko delo. Nastupao je sa brojnim Francuskim orkestrima, uključujući Nacionalni orkestar Kapitola iz Tuluza, Filharmonijski orkestar iz Nice, Filharmonijski orkestar radio Francuske, orkestar iz Kana, orkestar iz Bretanje, Filharmonijski orkestar iz Lorene, orkestar Pikardije, orkestar iz Bordoa… U januaru 2007. maestro otvara sezonu opere u Rio de Žaneiru posle koje su usledili brojni pozivi za Južnu Ameriku. Debitovao je u Sjedinjenim američkim državama u junu iste godine. U martu 2009. godine Emanuel Ldik Barom je održao svoj prvi koncert sa Počasnim Ansamblom Rusije – Sankt Peterburškim Državnim akademskim simfonijskim orkestrom kada je pod njegovim vođstvom kantata “Jovanka Orleanka na lomači” Artura Honegera izvedena po prvi put u Sankt Peterburgu. Posle te premijere maestro je redovno nastupao sa Počasnim ansamblom Rusije – Sankt Peterburške filharmonije. Emanuel Ldik Barom je dirigovao koncertima na kojima su nastupali čuveni solisti kao Natalija Gutman, Reži Paskije, Arto Noras, Pijer Amoajal, Jakov Kasman, Ilija Jakušev, Havijer d Mestr, Liana Isakadze i Denis Matsuev. Od avgusta 2014. godine Emanuel Ldik Barom je imenovan za dirigenta rukovodioca i umetničkog dirigenta Akademskog Simfonijskog orkestra Filharmonije u Saratovu, po Alfredu Šnitkeu. U isto vreme maestro i njegov prijatelj i kolega Lev Kličkov udahnjuju novi život Baltičkom kamernom orkestru u Sankt Peterburgu.

Aleksandra Đorđević, violončelo

Rođena je 1986. godine u Nišu. Sa 7 godina počinje da svira violončelo u Muzičkoj školi “Dr. Vojislav Vučković”. U Školu za muzičke talente u Ćupriji primljena je kao prva na rang listi kandidata 1998. godine, a već 2004. postaje brucoš Fakulteta umetnosti u Nišu, gde 2009. diplomira u klasi prof. Tanje Petrović Đorgovske. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima. Ističe se kao solista i kamerni muzičar. Ostvarila je veliki broj koncerata širom Srbije kao i u Grčkoj, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Španiji i Portugalu. Tokom četvorogodišnje prosvetno – pedagoške karijere u osnovnim i srednjim muzičkim školama, njeni učenici osvajaju značajan broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Kao solista, aktivno nastupa na koncertnim manifestacijama i rado se priključuje umetničkim projektima. Članica je gudačkog kvarteta “Onyx”, koji je u neizmenjenom sastavu prethodno nastupao pod nazivom “ALEA strings”. Od 2012. godine članica je ansambla “Teomusicum” iz Beograda. Članica je internacionalnog orkestra “Almazian’s pop simphony” i beogradskog “Cinderella” muzičkog projekta, koji imaju zadatak da promoviše klasičnu muziku, stavljajući je u nove koncepte i prateći nove svetske muzičke trendove. Ostvarila je veliki broj muzičkih zapisa u saradnji sa afirmisanim izvođačima, a često sudeluje i kao studijski muzičar. Osim muzikom, bavi se i humanitarnim radom. Kao najmlađi član Saveta humanitarnog udruženja građana “Rukovet”, svoju pažnju usmerava na rešavanje akutnih problema savremenog društva, prvenstveno kroz inkluziju marginalizovanih grupa stanovništva u javni diskurs, ali i podrškom i afirmacijom mladih talenata. U cilju sagledavanja kulture iz različitih aspekata i uloge umetnika koji ima zadatak da aktivno učestvuje u oblikovanju kulturne stvarnosti, pohađa postdiplomske studije kulturologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Saradnica je novootvorenog naučnoistraživačkog Centra za studije kulture Fakulteta političkih nauka univerziteta u Beogradu.

Sanja Jović – Đorđević, violina

Rođena je 1984. godine u Tetovu, Makedonija. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Diplomirala i specijalizirala je sa najvišim ocenama na FMU u Nišu u klasi prof. Agela Stankova (redovni profesor na Nacionalnoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji). Na završnoj je godini doktorskih studija pod mentorstvom istog profesora. Usavršavala se na majstorskim kursevima i učila kod profesora violine Angela Stankova, Dejana Mihailovića, Ljubivoja Nikolića, Đerđa Zazrovića, Ivane Aćimoski- Žikić, Mihala Budinskog, Hagai Šahama (Izrael) i Uroša Pešića i Zorana Markovića na polju kamerne muzike. Sarađivala je sa pijanistima- Svetlana Dejanović- Avramović, Zorica Ćetković, Olga Petrović, Istra Pečvari, Jasminka Čakar, Bojan Mladenović, Stevan Spalević, Srđan Đorđević… Nastupala je kao solista širom zemlje, kao i u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Kao najznačajnije nastupe na polju solističkog koncerta resitalskog tipa izdvaja se koncertna turneja širom Srbije za Nacionalnu koncertnu sezonu 2008/2009. Projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture republike Srbije, realizovan uz klavirsku saradnju sa pijanistom Bojanom Mladenovićem. Na polju solističkog koncerta sa orkestrom izdvaja se Sibelijusov d-moll Koncert za violinu i orkestar, realizovan sa Niškim simfonijskim orkestrom i maestrom Zoranom Stanisavljevićem. Stručna kritika je o njenom sviranju pisala: “…Sanja Jović je u globalnoj koncepciji svoje interpretacije iskazala stilsku definiciju dela i autora koje je tumačila.. Otkrivajući svoju muzikalnu prirodu i kao i neosporno tehničko znanje stavljeno u službu kultivisane izražajnosti… Intonativna sigurnost, ekspresivna tonska sonornost i sugestivnost izraza, promišljenost u oblikovanju muzičkih fraza, pažnja za svaki detalj klasične, romantičarske i neoklasične partiture…”, prof. dr Sonja Cvetković, muzički kritičar za Nacionalnu koncertnu sezonu. Višestruki je dobitnik stipendije iz Fonda za mlade talente i stipendije grada Niša. Dobitnik je i stipendije za podsticaj umetničko-istraživačkog rada Ministarstva prosvete republike Srbije za najuspešnije doktorante u akademskoj 2009/ 2010. godini. Stipendija organizatora za učešće na letnjoj violinskoj akademiji u Semeringu – Austrija. Stipendija Kayaleh violinske akademije u Švajcarskoj za usavršavanje kod profesora Habiba Kajaleha (jednog od najistaknutijih učenika J. Menjuhina) na “stage-performing course”, namenjen solistima i scenskim izvođačima. Zaposlena je u Niškom simfonijskom orkestru na poziciji zamenik koncertmajstora.

Mihajlo Jovanović, violina

Rođen je 1993. godine u Nišu, gde je od svoje sedme godine počeo da uči violinu kod prof. Jovana Cvetkovića. Nižu školu završava u klasi prof. Stanislave Aladjozovski a srednju u klasi prof. Milene Stevanović. Sa sedamnaest godina upisuje Fakultet umetnosti u Nišu. U toku svog školovanja osvojio je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, na osnovu kojih postaje stipendista Fonda za mlade talente grada Niša. Pohađao je majstorske kurseve kod prof. Lidije Radionove i član je Interpretativnog studija prof. Dejana Mihajlovića. Kao učenik četvrtog razreda srednje škole izabran je da predstavlja Fakultet umetnosti u Nišu na javnom master klasu kod svetske violinistkinje Sare Chang. Imao je solističke nastupe u Nišu, Aleksincu, Pirotu I Sofiji. Kao solista, nastupao je sa orkestrom SMS Niš, Simfonijskim akademskim orkestrom FMU Niš i Niškim simfonijskim orkestrom. 2013. godine je izabran od strane fakulteta da bude učesnik master kursa kod priznatog violiniste Nemanje Radulovića, a iste godine učestvuje sa izabranim studentima u snimanju prvog CD-a za FMU Niš. Učestvovao je na 40. “NIMUS” festivalu sa triom “Poco a Poco”. Trenutno završava četvrtu godinu Fakulteta umetnosti u Nišu u klasi prof. Jovana Bogosavljevića.