PREMIJERNI KONCERT U SIMFONIJSKOM

U sali Niškog simfonijskog orkestra, 26. januara u 20h biće održan Premijerni koncert  Niškog simfonijskog orchestra, sa solistom Milenom Veličković na fagotu i dirigentom Suzanom Kostić. Na Programu su dela Mocarta i Humela.

Biografije:

Milena Veličković je rođena 1992.godine u Nišu gde je upisala nižu muzičku školu u klasi profesora Mirka Isaeskog. Srednju muzičku školu započinje u Nišu u klasi profesora Dorđa Alađozovskog, a 4. godinu završava u muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu kao učenik generacije u klasi profesora Mirka Isaeskog.

Na republičkim i međunarodnim takmičenjima osvajala je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju: I nagrada i laurat na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko ( Beograd 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 godine), I nagrada i laureat na međunarodnom takmičenju drvenih duvača u Požarevcu (2007, 2008, 2010, 2016 godine), I nagrada i laureat na republičkom takmičenju (Beograd  2007, 2009 godine).

Bila je dugogodišnji član Filharmonije mladih Boris Pašćan u Beogradu.

Pohađala je letnje seminare u Tivtu. Godine 2009. 2010 i 2013. Svirala je u Nemačko-skandinavskom omladinskom orkestru u Berlinu. Svirala je sa evropskim omladinskim orkestrom za koji je polagala audiciju na Njagnerovom festivalu u Bajrojtu. Bila je član međunarodnog orkestra mladih Toppenkurset u Norveškoj 2012.godine. Učestvovala je na ISA Festivalu 2014. u Austriji.

Pohađala je časove kod eminentnih fagotista (Volkera Tesmana, Riharda Galera, Henrika Rabiena, Tomaša Františa, Carla Colomba, Nenada Jankovića, Marca Engelharta, Fredrika Ekdahla, Giorga Mandolesija, Nikolausa Mahlera).

Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupala je u brojnim salama u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Sava centar, Atrijum narodnog muzeja grada Beograda, sala Jugoslovenskog dramskog pozorišta, sala Srpske akademije nauka i umetnosti, dvorana SKC-a, itd).

Honorarni je član Niškog simfonijskog orkestra od 2009.godine sa kojim je nastupala i kao solista, a takođe i sa eminentnim svetskim solistima među kojima je i Emmanuel Pahud.

Kao honorarni član sarađivala je i sa Beogradskom filharmonijom i Orkestrom RTS-a.

Stalni je član Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Dobitnik je prestižne stipendije Dositeja za osnovne i master studije.

Diplomirala je i masterirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mirka Isaeskog sa prosečnom ocenom 10,00 iz glavnog predmeta.

Suzana Kostić (1961) sve nivoe studija završila na FMU Univerziteta Sv. Kiril i Metodij, Skoplje. Doktorirala 2010.g., Umetnička oblast Interpretacija – Dirigovanje, D. Bužarovski – Vokalna simfonija op. 53b, G. Sviridov – Puškinov venac, I. Stravinski – Svadba, mentor prof. Fimčo Muratovski, i odbranila doktorsku tezu “Kolekcija partitura Horskih svečanosti u Nišu, Srbija, kao refleksija na muzičku i kulturnu dinamiku u drugoj polovini 20. veka i na početku 21.veka”, mentor prof. dr Dimitrije Bužarovski. Dirigentkinja koja se potvrdila tumačenjem velikih vokalno-instrumentalnih dela uz naklonost ka  interpretiranju savremenih autora. Dugogodišnji umetnički direktor i dirigent Akademskog hora SKC Univerziteta u Nišu, ostvarila uspešnu saradnju sa Niškim simfonijskim orkestrom, vrhunskim solistima, Simfonijskim orkestrom i Horom RTS. Zapaženu višegodišnju profesionalnu saradnju ostvarila je sa Lutkarskim i Narodnim pozorištem u Nišu. Nagrade i priznanja: Zlatne značke KPZ Srbije i IHS Niš, Zlatna lira VMŠ Niš, Grand Prix Jalta 2003, Grand Prix Moskva 2004.g. Laureat nagrada za dirigente na više međunarodnih takmičenja i festivala; Počasna nagrada za kulturu interpretacije i dirigentsko majstorstvo Konzervatorijuma Čajkovski, Kijev; Specijalno priznanje za izvođenje i interpretaciju pravoslavne muzike Moskva; više pojedinačnih nagrada za virtuoznost i inovacije u interpretaciji. Predstavila se publici Italije, Francuske, Portugalije, Poljske, Austrije, Turske, Bugarske, Grčke, Makedonije, Slovenije, R. Srpske, Ukrajine, Rusije. Snimak celovečernjeg koncerta pravoslavne duhovne muzike, održan u sali Rahmanjinov, emitovan je više od 70 puta na moskovskom Radio – Orfeju. Objavila 5 CD u izdanju SKC Niš i učestvovala u više od 50 Radio i TV projekata lokalnih, nacionalnih i inostranih medija. Autor udžbenika Horsko dirigovanje, 1997.g.; Monografije Horske svečanosti, 2006.g. i Partiture – Ogledalo Horskih svečanosti, 2010.g.; Urednik muzičkog magazina Aperto i Aperto nuovo; Dugogodišnji selektor i umetnički direktor IHS Niš; Član uredništva Kulturne enciklopedije Niša, SANU, 2011.g. i Leksikona grada Niša, Službeni glasnik Srbije, 2011.g. Autor projekata podržanih od Ministarstva kulture Srbije i Komisije za kulturno stvaralaštvo grada Niša.